Eufònic, mostra d'art visual i sonor 2013

Data i hora

Dijous, 5 Setembre, 2013 - 10:00 - Diumenge, 8 Setembre, 2013 - 23:00

Lloc

Amposta, Sant Carles de la Ràpita i delta de l’Ebre

Població

Amposta

Descripció de l'activitat

Eufònic 2013 Mostra d’art sonor i visual de les Terres de l’Ebre
Dates: del 5 al 8 de setembre
Lloc: Sant Carles de la Ràpita, Amposta i espais naturals del delta de l’Ebre

Hi haurà concerts i actuacions audiovisuals, tallers, instal·lacions que aprofiten els espais museístics o accions sonores en espais singulars. La programació inclou artistes destacats com Desert, Wooky, Music Komite, STA o Miqui Puig. També hi ha espai per a la formació: en col·laboració amb Lo Pati es posarà en marxa un taller de gràfica generativa conduït per l’artista visual Alba G. Corral.

Totes les activitats són gratuïtes, a excepció del taller de processing (25 €, prèvia inscripció) i Miqui Puig DJ al Xiringuito de la Costa: 7,5 € (inclou aperitiu).


Eufònic 2013 inaugurarà el nou Museu de la Mar de la Ràpita, edifici d’estil neoclàssic seu de les antigues duanes, que s'ha sotmès a una profunda i respectuosa restauració.

Actuacions audiovisuals
Music Komite (Cadis)
La inauguració d’Eufònic 2013 corre a càrrec d’aquest trio creatiu gadità que combina amb molta classe el dub, el jazz i les textures electròniques amb els visuals de creació pròpia. Actuació al convent de Santa Maria de la Ràpita, tot el que queda del lloc fundacional de la població, un espai on es desdibuixen les fronteres entre espai públic i privat.

Desert (Barcelona)
Nous abanderats del dreampop – i cantant en català! – s’han fet un lloc al cor dels aficionats al gènere i són un dels grups que més expectatives està despertant en les seues aparicions.

DJ2D2 A/V SHOW (Barcelona)
Veterà DJ que presenta un original espectacle en el qual punxa en directe imatges que combinen videoclips, imatges creades especialment per a l’ocasió i fragments de pel·lícules, en una interrelació totalment original entre música i visuals.

STA (Barcelona / Mallorca)
Projecte paral·lel de Pope de Bradien, aquest col·lectiu de músics es mou amb encert entre les sonoritats orgàniques del dub de tota la vida i les textures electròniques. Són una banda de culte del circuit.

Blow Factory + Joan Martí-Frasquier (París / Sant Carles de la Ràpita)
El reconegut estudi de visuals amb seu a París i que ha recorregut tot el món amb els seus
projectes de mapping i vjing, crearà peces visuals que el saxofonista de música contemporània Joan Martí-Frasquier musicarà amb un peu a la improvisació.

Wooky + Videocratz (Barcelona)
Entre la IDM i la nova electrònica sense adscripció als gèneres, Wooky és un mestre de les
melodies i els ritmes, que en directe es creix amb uns visuals còsmics i onírics de Videocratz que il·lustren a la perfecció la seua música.

K.O.'s DJ (Barcelona)
Aquest versàtil DJ repeteix inaugurant Eufònic amb una de les seues sessions carregades de classe i sapiència.

Brunetov DJ (Sant Carles de la Ràpita)
El DJ de Sant Carles de la Ràpita traslladat a Bristol (Anglaterra) provarà el seu amor pels sons de la seua ciutat d’adopció acompanyat dels visuals que els alumnes del taller de gràfica generativa d’Alba G. Corral hauran estat treballant durant dos dies.

Apartament18 (Sant Carles de la Ràpita)
El responsable del blog del mateix nom es llançarà als plats per oferir-nos una sessió en què sonarà el més avançat i nou de la música, amb obertura de mires, sempre des d’un prisma
personal i allunyat de les convencions.

Instal·lacions i accions sonores en espais singulars
La investigació i la divulgació entorn a l’art sonor i visual és part important de la proposta més artística d’Eufònic 2013. Dins el marc de la mostra i en un espai d’accés normalment restringit a professionals com és la llotja de pescadors de la Ràpita, es realitzarà l’acció sonora dirigida per Vicent Matamoros i Mobility Lab, que posaran en diàleg el passat i el present de l’ofici del subhastador de peix. Localitzant i enregistrant als antics cantadors de la subhasta de peix, ja retirats, es disposarà un recorregut interactiu a la sala de visites de la llotja, simultàniament a la subhasta actual, totalment modernitzada, creant un conjunt d'ambients sonors dels cants passats i realitats canviants dels oficis vinculats a la mar.

A l’Església Nova de la Ràpita es podrà veure la instal·lació performàtica Things like things de les artistes Lina Bautista i Laura Llaneli, una acció/actuació amb un element lúdic i participatiu, que pren la forma de joc on es posen en marxa diferents components sonors i visuals. El joc, lliure i obert a la sorpresa i l’atzar, permet que de manera natural aparega una composició sonora a partir de les diferents interaccions.

Finalment, una de les accions més especials és el treball Ensemble Topogràfic de la ballarina Anna Hierro amb els músics Carlos Martorell i la banda The Noise of Mutt. Una acció que es presentarà a l’Encanyissada, al delta de l’Ebre, en horari d’aperitiu i en la qual la música i la dansa intentaran expressar algunes de les constants geogràfiques de la zona: el desplaçament, la invasió, l'estira-i-arronsa de mar i riu.

Residències artístiques amb aire internacional
Eufònic i el Centre d’Art Lo Pati van convocar un concurs obert a artistes i investigadors sonors i visuals per a les residències artístiques, dirigida a acollir projectes de música i vídeo experimentals i art sonor i visual relacionats amb el paisatge sonor i visual del delta de l’Ebre. Un jurat format per Lluís Nacenta (Màster d'Art Sonor de la Facultat de Belles Arts de Barcelona), Blai Mesa (Laboratori d'Art Visual i director de Lo Pati) i Vicent Fibla (spa.RK i Eufònic) van seleccionar dos propostes que han estat vivint a la residència de Balada durant una setmana a l’estiu i que presentaran a Eufònic 2013 el resultat dels seus treballs i investigacions al Delta:

Ryan Rivadeneyra (Miami / Barcelona)
Artista nascut a Miami i resident a Catalunya. A Eufònic presentarà Quiero ser la escoba que en tu vida barra la tristeza, AJ 05012013, te quiero, una instal·lació visual i una performance fruit de la seua investigació entre paisatges desconeguts, un pont de nova construcció i grafits del carrer. Experiències auditives, fotografies i narracions recollides durant la seua estada a Balada, que s’ha vist també a la Biennal de Jafre a primers d’agost.

Edith Alonso i Antony Maubert (Madrid / França)
Després de residir una setmana a Balada, presentaran el resultat del seu treball al setembre en forma de performance sonora a partir d’una partitura gràfica generada per la geografia del delta de l’Ebre, combinant el llenguatge sonor abstracte i els seus controladors home made, sintetitzadors analògics i el baix preparat a les sonoritats pròpies del paisatge.

Tallers
En aquesta edició, el taller per a adults el dirigirà l’artista visual Alba G. Corral, que ha passejat la seva obra per festivals com el LEV o el Sónar, i que impartirà un taller de processing, un llenguatge de programació integrat de codi obert que serveix com a mitjà per a l'ensenyament i producció de projectes multimèdia i interactius de disseny digital.

D’altra banda, s’impartirà un taller de soundpainting infantil dirigit per Isa Loran i Jaume Vidal. El soundpainting és una composició en viu a través d’un llenguatge de signes –que ja són més de 2.000–, un nou recurs per treballar continguts musicals i plàstics com processos psicològics bàsics creat el 1974 a Nova York pel compositor Walter Thompson. A Eufònic, els xiquets i xiquetes treballaran sota la premissa de reciclasons, des de la plàstica i la música, amb elements quotidians als quals es donarà un nou ús. El taller conclou amb una representació final on la mainada presentarà els seus avenços en la matèria.

Fi d’Eufònic 2013 amb musclada musical amb Miqui Puig DJ
El reconegut, mediàtic i carismàtic Miqui Puig posarà la cirereta a Eufònic 2013 amb una de les seues vitalistes i erudites sessions al Xiringuito de la Costa, marc incomparable a on només es pot arribar amb barca i que en l’anterior edició d’Eufònic va atraure un públic de totes les edats. Un fi de festa popular que conjuga gastronomia de la zona i música.


Més informació
www.eufonic.net

GPS: Latitud

40.708849

GPS: Longitud

0.576562

Localització

Javascript is required to view this map.