12è Cucafera Folk a Tortosa

Data i hora

Dissabte, 22 Novembre, 2014 - 11:00 - Dissabte, 29 Novembre, 2014 - 19:00

Lloc

Diferents espais de la ciutat

Població

Tortosa

Descripció de l'activitat

12a Mostra de Folklore Popular Cucafera Folk a Tortosa
Dates: dissabtes 22 i 29 de novembre
Organitzada conjuntament per la Colla Jove de Dolçainers i l'Ajuntament de Tortosa.

Programa
Dissabte 22 de novembre
11.00 h Ban de la Cucafera. Al so de tabals i dolçaines la bestiola més representativa de la ciutat, conservadora d’un gran llegat tradicional, passeja places i carrers per anunciar la mostra de folklore popular que porta el seu nom. Recorregut: pl. de la Cinta, c. de la Rosa, pl. Pont de Pedra, pl. Agustí Querol, c. de l’Àngel, pl. de l’Àngel, c. de Sant Blai, c. de Teodor González, c. del Pare Cirera, pl. Emili Sanz, c. Sebina, av. Generalitat, c. Doctor Vila, pl. de l’Ajuntament.
12.00 h Pregó tradicional a càrrec de Joan Iniesta. En reconeixement a la iniciativa professional de Calaix de Sastre, oferint el treball al servei dels elements de imatgeria festiva a les Terres de l’Ebre. Lloc: saló de plens de l’Ajuntament de Tortosa.
12.30 h Seguici festiu de Joan Moreira amb els gegants Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó. Recorregut: pl. de l’Ajuntament, c. Sebina, av. Generalitat, pl. Agustí Querol, pl. Pont de Pedra, c. del Vall, pl. de la Cinta.
13.15 h Concert de vermut. Melodies de concert i ball per acomiadar la jornada matinal a càrrec de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa. Lloc: de la pl. de la Cinta.
17.00 h a 20.30 h Exposició del seguici festiu de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa. Visió global de tots els elements festius de la ciutat recuperats i construïts de nou. Fins a 22 figures entre nans, cavallets, drac, Cucafera i gegants. Lloc: Museu de Tortosa. Pavelló Corral dels bous.
18.00 h La imatgeria festiva de la ciutat, conferència a càrrec de Joan Iniesta. Una ressenya històrica dels elements festius de la ciutat d’ahir i d’avui. Lloc: Museu de Tortosa. Aula didàctica.

Diumenge 29 de novembre
10.30 h Mostra d’elements d’imatgeria de festa. Plantada dels gegantons Et i Aina, Cinta i Àngel, i dels gegants Ramon lo Barber i Pepeta la Paisana, Cristòfor Despuig i Mariana Curto, i Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó, els nans de ball i lluïment, i cavallets. En aquesta edició s’hi apunten els dracs Hydracus, Golafre, Grafus, Nortís, Jordiet, i la Cucafera per acompanyar Lo Carrau en els 30 anys de la seua primera construcció. Lloc: Museu de Tortosa.
12.00 h Elements festius en cercavila, acompanyats de dolçaines i tabals. Recorregut: del Museu de Tortosa a la plaça de l’ajuntament i tornada.
13.00 h Concert de Riu en So. Proposta musical a base d’instruments tradicionals amb mescles d’estil i variacions de música d’arrel del territori incorporant composicions pròpies actuals. Lloc: Museu de Tortosa.
17.00 h Concentració participants XVII trobada de gaiters, grallers, dolçainers i tabalers. Lloc: Museu de Tortosa.
17.30 h Cercaviles simultànies pels carrers del nucli antic i centre. Les formacions dels Gaiters de l’Aguilot, els dolçainers de Ferreries, Vinaròs, Lei Joglars d’Ebre, Grallers de Jesús i Ulldecona omplen de música tradicional els carrers.
18.15 h Concert dels participants a la XVII Trobada de Gaiters, Grallers, Dolçainers i Tabalers. Els grups i colles interpreten les seues melodies escollides per la cloenda de la mostra de folklore popular. Lloc: sala d’actes del Patronat.
 

Més informació
www.tortosa.cat

GPS: Latitud

40.810957

GPS: Longitud

0.520705

Localització

Javascript is required to view this map.