Parc Natural del Delta de l'Ebre

Parc Natural del Delta de l'Ebre

La zona humida més gran de les terres catalanes

Localització

Amposta
Deltebre
Els Muntells
L'Ampolla
Poblenou del Delta
Sant Carles de la Ràpita
Sant Jaume d'Enveja

El delta de l'Ebre és la zona humida més gran de les terres catalanes. Amb els seus 320 km2 de superfície, és considerat l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental després de la Camarga (França), i el segon de l'Estat espanyol, després del Parc Nacional de Doñana.

L'harmonia entre els seus valors naturals i l'explotació per part de l'home no ha sigut mai fàcil. D'altra banda, el seu considerable paper biològic suposa un contrast amb la profunda humanització de gran part de la seua superfície i el seu important pes agrícola.

 

Delta de l'Ebre


El parc natural del Delta es caracteritza per la seua enorme riquesa de flora i fauna que el fan únic i excepcional. La superfície total del parc és de 7.736 hectàrees, repartides en els següents pobles: l'Ampolla i Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, i Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja, al Montsià.
 

Bassa de les Olles

Dins la seua basta extensió s'hi troben les basses de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l'Alfacada, la Platjola, la Tancada i l'Encanyissada; així com les illes de Buda, Sapinya i Sant Antoni; les penínsules de la punta de la Banya i del Fangar, els erms de Casablanca i els ullals de Baltasar.

Més de 500 espècies diferents li atorguen un gran potencial pel que fa a la vegetació, on destaquen els canyissars, les jonqueres, els eucaliptus i els lligaboscs de riu. No cal, però, oblidar l'arròs, el producte estrella del territori, que es conrea a gran part del terreny del delta.

Pel que fa a la fauna, els ocells tenen una gran importància a la zona i n'hi ha entre 50.000 i 100.000 exemplars de 300 espècies diferents. El clima humit propicia l'hàbit idoni per a insectes i invertebrats, mentre que els diversos graus de salinitat de l'aigua facilita que s'hi puguen trobar un gran nombre de peixos, entre els quals destaquen les anguiles, els molls i els reigs, que conviuen amb altres espècies vingudes de fora com el silur.
 

Flamencs al delta de l'Ebre


La zona de la desembocadura de l'Ebre engloba tres espais naturals protegits de gran importància: el Garxal, l'illa de Sant Antoni i l'illa de Buda. Les dos illes tenen el pas restringit i si voleu visitar-les heu de demanar una autorització al Parc Natural.

La platja del Garxal, en canvi, és un espai accessible tant a peu com en bicicleta. Al llarg dels recorreguts, podeu aturar-vos a llegir els panells explicatius que s'hi han habillitat i també als miradors d'aus que permeten observar els ocells que hi viuen.

A prop del Garxal es troba el Muntell Gros o de les Verges, una duna fluvial de 4 metres d'alçada des d'on es divisa l'illa de Buda i la llacuna que hi ha a l'interior.


Informació per al GPS Latitud: N40.72º Longitud: E0.86º

 
La punta de la Banya és una petita península formada a l'extrem meridional del delta de l'Ebre. S'estén davant de la costa de Sant Carles de la Ràpita i està unida al delta de l'Ebre a través de l'istme del Trabucador. Tot aquest conjunt delimita l'espai marítim que es coneix com a badia dels Alfacs i, a la vegada, constitueix el port natural més gran d'Europa.

El més interessant de la badia dels Alfacs és la gran quantitat d'ocells aquàtics i marins que té. L'espai de la punta de la Banya, de fet, ha sigut declarat reserva natural parcial. L'accés hi està restringit, excepte entre el 15 de juliol i el 15 de setembre, que sense sortir de la platja s'hi pot accedir sense vehicle.
 

Platja del Fangar


El Fangar és la península que s'endinsa a la mar al nord de la desembocadura de l'Ebre, davant la badia del Fangar. És tracta d'una extensa fletxa litoral que inclou el sistema de dunes mòbils més ben construït del Delta. Pel que fa a la fauna, destaca la importància d'aquesta zona per a la cria dels ocells marins i com a àrea de refugi i alimentació d'espècies d'ocells aquàtics migratoris. La península té uns 6 km de llargada i 3 km d'amplada màxima. El moment més idoni per a visitar-la és a la primavera, atès que acull moltes colònies d'aus marines.
 

GPS: Latitud

40.713098

GPS: Longitud

0.717416

Localització

Javascript is required to view this map.