Amposta i Deltebre celebren la Festa de la Plantada d'Arròs aquest cap de setmana

0
Si us ve de gust arremangar-vos els pantalons, traure-vos les sabates i acompanyar els plantadors del Delta a plantar l’arròs, us animem que gaudiu d'unes festes amb una llarga tradició al delta de l'Ebre

Plantada d'arròs al delta de l'Ebre

Aquest diumenge 9 de juny Amposta i Deltebre enceten les festes tradicionals de l’arròs amb la plantada, la primera de les tres celebracions que s’organitzen coincidint amb el procés de maduració de l’arròs; després ve la birbada i, finalment, la sega, al setembre.

Cada any al mes de juny, a tota la zona del delta de l’Ebre se celebra la plantada d’arròs de forma tradicional. Primer s’arranquen les garbes (grups de plantes d’arròs agrupades per un cordill) del planter, es pugen als carros i es porten fins als camps inundats, on es planten al fang en fileres. Per un dia es deixen les màquines a casa i es torna a plantar com feien els avantpassats.

A Deltebre enguany la Festa de la Plantada arriba a la 12a edició amb una mitjana de 2.500 visitants per festa, ja que en els darrers anys s’han consolidat com un important actiu turístic. Aquest diumenge, la festa començarà a les 9.30 h amb l’esmorzar dels plantadors a la terrassa de l’hotel Rull.
L’inici de la plantada està previst a les 11.30 h a les Barraques de Salvador. Primer començaran els plantadors experimentats per fer una demostració i després s’obrirà la participació al públic, que podrà entrar a l’arrossar i aprendre a plantar arròs. Paral·lelament, hi haurà un mercat d’objectes tradicionals i productes típics i per primer cop trobada d’Instagrammers i concurs de fotografia Igersebre, amb premis a les tres millors fotos. També hi actuaran Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i la Colla Sardanista i de Jota de Deltebre.
La festa continuarà amb un dinar popular a base de productes típics del delta de l’Ebre per a 500 persones. Per reservar el tiquet (12 €), s’ha de trucar a l‘àrea de Turisme de l’Ajuntament de Deltebre (977 48 93 09). Durant la sobretaula hi haurà l’actuació de la Rondalla dels 3 Cantadors i a partir de la 16 h la companyia Delta Teatre representarà el sainet Lo tardà, ni palla ni gra!
A més, diferents restaurants de la població oferiran menús especials coincidint amb la jornada.
Per acabar la festa es farà una demostració de la lluita del bac amb l’associació Kusinkai i després, jocs tradicionals i campionat de birles a càrrec de Tradicions, Natura i Turisme Polet.


A Amposta la XXIV Festa de la Plantada d'Arròs a la llacuna de l'Encanyissada en principi estava prevista per al dia 2 de juny (la Plantada de l'Arròs a l'Encanyissada sempre és el primer diumenge de juny i la Sega, el primer diumenge de setembre), però va haver de canviar-se per al dia 9 per motius del planter d'arròs.
Aquest diumenge a les 10.30 h arribaran els plantadors amb els carros i a les 11.15 h la colla de plantadors repartirà garbes (grups de plantes d’arròs agrupades per un cordill). Hi actuarà la xaranga Suc d'Anguila, Guardet lo Cantador i ballarà la colla de jotes de Deltebre. Després, els espectadors podran fer passejades en carro. A més, durant la festa es repartirà cóc borratxo.

Si us ve de gust arremangar-vos els pantalons, traure-vos les sabates i acompanyar els plantadors del Delta a plantar l’arròs, us animem que gaudiu d'unes festes amb una llarga tradició al delta de l'Ebre. La sensació que els peus s’afonen al fang és ben curiosa!

5-6-2013
Tradicions