'Cellers de Catalunya. Cooperativisme + modernisme' s’inaugura al Palau Oliver de Boteller de Tortosa

0
Aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 23 de juny, pretén despertar l’interès en els visitants per redescobrir tots els cellers repartits per Catalunya, entre els quals els de Gandesa i el Pinell de Brai

'Cellers de Catalunya. Cooperativisme + modernisme' s’inaugura al Palau Oliver de Boteller de Tortosa

La sala d’exposicions del Palau Oliver de Boteller de Tortosa acollirà l’exposició Cellers de Catalunya. Cooperativisme + modernisme, que s’inaugurarà divendres, 24 de maig, a les 20.00 h i s’acompanyarà amb un tast de vins a càrrec del Celler Cooperatiu de Gandesa i d’un tast d’olis a càrrec del Celler Cooperatiu del Pinell de Brai.

Es tracta d’una exposició itinerant, organitzada i produïda en el marc del programa de restauració i millora Cellers cooperatius de l'Obra Social la Caixa i el Departament de Cultura i presenta els cellers modernistes construïts a principis del segle XX. Ha sigut exposada a Caixa Fòrum de Barcelona i a l’Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern davant la UE a Brussel·les i viatjarà per la resta de Catalunya.

La crisi al sector vinícola de principis del segle XX n'és el punt de partida i explica com pagesos i propietaris, que al principi s’enfronten, van unir forces per fer front a la situació. L’eclosió del cooperativisme, que sacseja l’agricultura catalana, i del modernisme, que impulsa des de la ciutat canvis tècnics i artístics, dóna lloc a la construcció de desenes de cellers. Són edificis fets a mida i dissenyats per modernitzar el medi rural, però també per reivindicar que el món del vi no solament no és mort sinó que pren més força que mai.

La mostra s’articula principalment al voltant de dos recursos museogràfics: les vivències, detalls i mirades a l’arquitectura dels cellers, que van des dels materials constructius fins a la visió dels cellers en l’horitzó de cada poble. L’objectiu és doble: d'una banda, que el visitant faça seues les vivències dels cooperativistes o de les persones que han viscut els cellers de prop i acabe tenint una aproximació pròpia als cellers; de l'altra, que la visita desperte l’interès en els visitants per a redescobrir tots aquests cellers repartits pels pobles de Catalunya.

Aquesta exposició romandrà oberta del 24 de maig fins al 23 de juny, de dilluns a diumenge, de 18.00 h a 20.00 h; a més, dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 13.00 h.

23-5-2013
Art i exposicions