Els 'Dissabtes de teatre' d'Ulldecona, carregats de nous i arriscats espectacles

0
Produccions internacionals i del país són l'aposta de luxe d'enguany, amb el mag Antonio Díaz, la companyia de circ Estropicio i el clown belga Michaël Gueulette com a actuacions destacables

La companyia de circ Estropicio amb l'espectacle 'Torcidos', a Ulldecona

Vuit produccions teatrals, un parell menys de l'habitual, formen la cartellera de la nova temporada 2012-2013 del cicle Dissabtes de teatre d'Uldecona, que comença el 15 de setembre.

Els components del grup Ull de Teatre afronten la novena edició amb una selecció d'espectacles que incorpora noves disciplines teatrals, com ara la dansa i el mim amb espectacles nous i arriscats, ja que no només es programa per al públic més menut de casa. Des de fa un parell d'anys el jovent i els adults participen amb la seua assistència als espectacles dedicats al món del circ, la màgia i els concerts teatralitzats que es presenten al teatre Orfeó Montsià d'Ulldecona.

Com a espectacle inaugural han confiat en una companyia jove, la d'Antonio Díaz, el mag revelació durant els darrers mesos. Ha participat en la Fira Europea de Teatre per a Nens i Nenes de Gijón (FETEN) amb l'espectacle que presenta a Ulldecona La asombrosa historia de Mr. Snow. Aquest muntatge de màgia i il·lusionisme ha sigut el més ben valorat per votació popular i el premi com a millor espectacle de la Mostra d´Igualada 2012. Antonio Díaz té també el Premi Nacional de Màgia.

A l´octubre s'hi veurà la companyia de circ Estropicio amb el projecte multidisciplinari seleccionat per a la residència de creació conjunta entre La Central del Circ i l´Ateneu Popular 9barris de Barcelona. L'exhibició del seu espectacle Torcidos va entusiasmar a la Mostra d´Igualada, amb el qual estan fent gira per Espanya i França. Un potent treball d´actrius i actor amb trapezi doble, pal, equilibris dobles, dansa, acrobàcia i verticals, tot això musicat pel segell discografic Black Akadehmy Records.

El món del clown tindrà l´actor alemany Michaël Gueulett, Gromic, amb el seu espectacle de circ còmic The Magomic Show. Humor visual, fusió entre el món de la màgia i l´art del clown. Parlar de l´agenda d´aquest artista és fer un llarg recorregut per Europa, Espanya i Catalunya. Aquest espectacle no té fronteres d'idiomes, edats ni cultures.

Destaquem el tàndem La Tresca & Xirriquiteula amb un encisador concert musical teatralitzat Per un instant... Un original i efectista plantejament escènic dirigit per Iolanda Llansó on el músics protagonistes a través d´un concert mostren els seus records i vivències. Un espectacle imaginatiu, detallista, intimista, romàntic, nostàlgic i participatiu.

Una aposta destacada es la premiada obra La camisa de l´home feliç, de la companyia lleidatana Zum-Zum Teatre que arriba a Ulldecona després d´haver guanyat  els Premis FETEN al millor director, Ramon Molins, i a la millor actriu, Begonya Ferrer, amb aquesta adaptació d´un conte de Tolstoi sobre la recerca de la felicitat. Una dramatúrgia visual i poètica on la companyia es recrea en imatges, attrezzo i la més pura teatralitat.

La companyia de dansa contemporània NS Dansa s´estrena amb Els colors del tic-tac, una mostra de la plasticitat escènica que preconitza els valors de l'amistat i treball en equip davant l´individualisme. Una avorrida festa d´aniversari, gràcies a una tempesta, fa que aflore la imaginació al marge de les xarxes socials i mons virtuals. Amb direccció de la coreògrafa i ballarina Núria Serra.

Amb dosis d´aventura, fantasia i humor, Produccions Essencials presenta 5 contes diferents. Són històries independents i creuades que ens acosten a la realitat dels xiquets amb necessitats especials. Tots els recursos estan integrats en la dramatúrgia mitjançant diàlegs, personatges, locucions, música, efectes sonors i subtítols. A més, existeix la possibilitat  de conèixer els titelles per establir una relació prèvia amb els personatges abans de la funció.

El carnaval familiar d´Ulldecona és un dels més participatius de la temporada estable. Una de les companyies que han intervingut al programa de TV3 No me la puc treure del cap, La Tresca i la Verdesca, oferiran una proposta participativa amb l´espectacle musical d´animació Zum, dirigit a tothom, amb més de deu anys d´actuacions pels circuits catalans.

L'organització que a finals d'agost ha assolit amb èxit el micromecenatge a Verkami per aconseguir aportacions per a la programació i així poder acabar mantenint la temporada sencera fins al 2013, posa a l´abast la seua web, www.ulldeteatre.org, per fer el seguiment de les funcions que tindran lloc al teatre Orfeó Montsià d´Ulldecona els dissabtes a les 18.00 h amb el suport de l´ajuntament d´Ulldecona i que clouran el dissabte 13 d´abril de l´any que ve.

7-9-2012
Arts escèniques