L'Ametlla de Mar impulsa la seua relació amb la tonyina roja amb un nou actiu turístic

0
Del 2 al 6 de maig, tretze restaurants de l'Ametlla oferiran menús amb aquesta espècie com a protagonista, barrejant la tradició amb tècniques d'avantguarda

L'Ametlla de Mar impulsa la seua relació amb la tonyina roja amb un nou actiu turístic


Del 2 al 6 de maig, l'Ametlla de Mar es vestirà de festa per complimentar un dels seus senyals d'identitat: la tonyina roja de la Mediterrània. El Grup Balfegó ha organitzat la Primera Setmana de la Tonyina Roja de l'Ametlla de Mar, cinc dies plens d'activitats gastronòmiques, esportives i de lleure durant els quals l'empresa inaugurarà el seu últim projecte empresarial: el Tuna Tour.

Tuna Tour és una iniciativa de turisme ecològic i marítim on els usuaris tindran l'oportunitat de descobrir tot sobre aquesta espècie (la seua història, sistemes de pesca, alimentació, investigacions i valor gastronòmic), gaudint de l'experiència única de nadar entre centenars d'aquests exemplars després d'un agradable passeig en catamarà pel mar Mediterrani i la Costa Daurada. Balfegó busca també conscienciar sobre la necessitat d'un model de pesca, comerç i consum responsable d'aquesta espècie marina i altres.


Activitats gastronòmiques
El conseller d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, inaugurarà el 2 de maig la Primera Setmana de la Tonyina Roja de l'Ametlla de Mar, que comptarà amb reunions i taules redones específiques per a professionals del turisme (2 i 3 de maig) i una variada selecció d'activitats per al públic en general durant els cinc dies, entre les quals els viatges inaugurals del catamarà Tuna Tour, que sortiran tots els dies des del nou moll turístic de l'Ametlla de Mar diverses vegades al dia.

El dia 3 de maig estarà dedicat als espectacles de cuina en directe. Els millors cuiners catalans, com ara Toni Bru (Celler de l'Aspic), Joan Bosch (Can Bosch), Carles Gaig (Gaig), Orel Castro (El Bulli Foundation) i Ángel Camacho (Watatshumi), mostraran una àmplia varietat de maneres i trucs sobre com traure el màxim partit a la tonyina roja. L'endemà serà el torn dels restauradors locals de l'Ametlla de Mar. En total sis xefs locals mostraran el seu bon fer als fogons, on combinen el paladar popular i tradicional de l'Ametlla amb les tècniques més modernes i innovadores.

A més, durant tota la setmana, fins a tretze restaurants de l'Ametlla de Mar oferiran un menú especial amb la tonyina roja com a plat estrella, demostrant les mil i una maneres de gaudir d'un producte únic al món pel seu sabor i valors gastronòmics i del qual es pot, a més, aprofitar pràcticament tot.

L'Ametlla i el Japó, units per la tonyina roja
El Grup Balfegó ha reservat un dia d'aquesta setmana gastronòmica per estrènyer llaços entre dos cultures que tenen com a nexe d'unió la tonyina roja: l'Ametlla del Mar i Japó. El dia 5 de maig serà el Dia de Japó, amb la visita del cònsol d'aquest país a Catalunya, Hidehiro Tsubaki.

Entre les activitats programades per a la jornada japonesa destaca l’especejament d'una tonyina que practicarà un mestre nipó, el taller de cuina tradicional, per aprendre, per exemple, a preparar els saborosos makis de sushi, un taller d'ikebana (arranjament floral tradicional japonès), i l'espectacle de la cerimònia del te. A més, hi haurà mercat d'artesania, ceràmica i productes japonesos; exposició de bonsais i tallers de karate i jocs tradicionals nipons per als més petits.


La història en comú de la Tonyina Roja i l'Ametlla del Mar
Durant la setmana, el Centre d'Interpretació de la Pesca de l'Ametlla del Mar, situat a l'antiga llotja la localitat, acollirà una exposició audiovisual que recull l'ancestral relació i la història en comú de la tonyina roja i l'Ametlla de Mar des dels seus orígens com a poble pesquer al segle XVIII.


El moment de l'esport: Tuna Race
Balfegó ha triat l'esport com punt final a la Setmana Gastronòmica de la Tonyina Roja. El dia 6 de maig tindrà lloc Tuna Race, una cursa d'estil lliure a mar obert en què participaran fins a 250 nadadors de fons, d'entre 18 i 65 anys i entre els quals destaca la participació d'alguns dels nadadors catalans que participaran aquest estiu als Jocs Olímpics de Londres 2016.

La prova cobrirà una distància de 3,4 milles (5,5 quilòmetres aproximadament), i transcorrerà entre les piscines d'aqüicultura de tonyina roja de Balfegó i la platja de l'Alguer, a l'Ametlla de Mar. Els participants seran traslladats en vaixell des del port de l'Ametlla fins a les instal·lacions aquàtiques, on tindran la possibilitat de gaudir de l'escalfament de la prova nadant entre tonyines.

Més informació i inscripcions:
www.ametllamar.cat/turisme
www.tunaracebalfego.com

24-4-2012
Esports
Gastronomia