Les Terres de l’Ebre ja són reserva de la biosfera, la segona de Catalunya

0
La decisió l'ha pres el Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l'Home i la Biosfera (MAB) de la Unesco en una reunió a París i l'ha converteix en la segona reserva de la biosfera de Catalunya

Les Terres de l'Ebre, segona reserva de la biosfera de Catalunya

La Unesco ha designat aquest dimarts les Terres de l'Ebre com a nova reserva de la biosfera. La decisió l'ha pres el Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l'home i la biosfera (MAB) en una reunió a París.

Segons ha destacat la Unesco, les Terres de l'Ebre acullen "nombrosos ecosistemes tant interiors com costaners". "Gran part de les terres estan dedicades a la ramaderia. També s'han desenvolupat les energies alternatives (eòlica, solar o hidràulica) amb respecte al medi ambient i al paisatge", ha afegit.

Les reserves de la biosfera són llocs en el qual, d'acord amb les poblacions locals, s'apliquen pràctiques innovadores per conciliar l'activitat humana i la conservació del medi ambient. Aquestes activitats es concentren en ecosistemes particulars: muntanyes, bosc tropical, sistemes urbans, terres humides, illes o zones costaneres i marines.

Terres de l'Ebre reserva de la biosfera 2013

El camí cap al reconeixement
La candidatura de les Terres de l'Ebre com a reserva de la biosfera l'han impulsat una setantena d'institucions i entitats socioeconòmiques de les quatre comarques de l'Ebre i ha comptat amb el suport de 55 administracions locals. A més, Ebrebiosfera ha tingut el suport de l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, que com a president honorífic del Consell Promotor ha acompanyat la candidatura en el procés cap al reconeixement. Tot i així, el camí no ha sigut fàcil i per aconseguir aquesta distinció han hagut d'excloure'n la zona de les nuclears. D'aquesta manera es converteixen, juntament amb el Montseny, en una de les dos úniques reserves de la biosfera declarades a Catalunya. La nova proposta abasta 367.729 hectàrees. 

Les reserves de la biosfera van nàixer amb l'objectiu de convertir-se en un instrument estratègic perquè científics, planificadors, agents econòmics i entitats treballessen conjuntament en la preservació dels valors naturals i en el desenvolupament sostenible del territori. La idea original és conservar la diversitat biològica de zones del planeta amb valors naturals importants i fer compatible l'activitat humana amb aquests mateixos valors, ja que la millor manera de conservar aquests espais naturals és garantir que la població local hi puga viure i desenvolupar normalment les seues activitats.

Més informació
http://www.code.cat/sections/territori-i-sostenibilitat/reserva-de-biosfera-de-terres-de-lebre.aspx

28-5-2013
Societat