Móra la Nova

Una mica d'història

Els seus orígens es remunten a principis del segle XVIII, quan molts habitants de Móra d’Ebre que tenien terres a l’altra banda de riu (l’actual Móra la Nova) hi construiren masos per habitar-hi bona part de l’any. D’aquesta forma es va formar el nucli de població que ens ocupa i que en un principi era conegut amb el nom dels Masos de Móra.

La segregació de Móra la Nova respecte de Móra d’Ebre es produí el 1831, sota el regnat de Ferran VII. Un any abans aquest mateix monarca havia concedit carta de poblament a la vila. A la vegada també es concedí la celebració d’una fira ramadera i agrícola que encara se celebra en l’actualitat.

A finals del s. XIX es va obrir la línia de ferrocarril fins a Reus i s'hi va establir una estació (base del seu desenvolupament econòmic) i un dipòsit de màquines de vapor que va arribar a tindre fins a 1.500 treballadors. De fet, un dels primers punts que es pot trobar el viatger en arribar a Móra la Nova és l'estació de ferrocarril, amb més de cent anys d’història, que serveix de control de circulació del transport de la línia Reus-Saragossa. A més a més, darrerament s'hi ha instal·lat un centre d'interpretació.
 

Estació de ferrocarril de Móra la Nova