Sant Jaume d'Enveja

Una mica d'història

El municipi, gestat amb la colonització del delta de l’Ebre i aleshores propietat de la nissaga tortosina dels Enveja, comprèn també, a més del nucli de Sant Jaume, els de Balada i els Muntells.

Malgrat que les salines van ser una important explotació medieval, ja esmentada el 1148 a la carta de poblament de Tortosa, per Ramon Berenguer IV, el nucli de poblament de Sant Jaume és bastant modern, ja que data del 1860, i tot i estar relacionat amb el començament d’aquesta explotació salínica, hi té molt a veure la construcció del canal de la dreta de l’Ebre, que va fer possible la introducció del cultiu de l’arròs, principal activitat econòmica de la zona. Inicialment els edificis eren barraques construïdes amb joncs, canyes i fang. La substitució progressiva d’aquestes construccions per unes altres més estables, ha determinat un urbanisme molt disseminat.

 
Sant Jaume d’Enveja va dependre de l’ajuntament Tortosa fins al 1978, data en què se'n va aprovar la segregació i, d’aquesta manera, passaria a formar part de la comarca del Montsià el 1990.