Arnes

Passejant per Arnes

Endinsar-se en els racons d'Arnes ens pot fer descobrir llocs tan inoblidables com el toll del Vidre, el toll Blau, els Estrets, la Roca Grossa o arbres monumentals com el Pimpoll o el Pi Ramut. Tot això en fa un indret ideal per a l’hàbitat de nombroses espècies vegetals i animals.
 

Toll del Vidre i Roca Grossa a Arnes


Pel que fa al nucli urbà d'Arnes, destaca sobretot el conjunt de la plaça de la Vila amb el magnífic ajuntament, fet de carreu, considerada una de les construccions civils més importants del Renaixement català. Cal posar de relleu el gran porxo amb llotja coberta de la planta baixa i les finestres adovellades del primer i segon pis. La teulada està rematada amb una cornissa i gàrgoles.
 

Ajuntament i portal del carrer Bonaire d'Arnes

A Arnes també hi trobareu interessants edificacions d’obra popular amb elements gòtics, cases palau, arcades dovellades i portals d’accés a la població (Miquelet, Portalet, Sardinera i Sastre).

En els darrers anys s’han recuperat les restes de l’absis de l’antiga església gòtica, que es poden observar al costat de l’actual església, construïda al s. XVIII, d’estil barroc i dedicada a Santa Magdalena. Aquesta última consta de tres naus, capelles laterals i campanar de torre.

Un altre edifici de caire religiós és l’ermita de Santa Madrona, d’una sola nau de planta rectangular, absis poligonal de tres costats i un cor.

Arnes és considerat patrimoni històric i artístic, ja que malgrat posteriors modificacions, conserva l’estructura original de nucli medieval fortificat entorn del castell (actualment ocupat per habitatges particulars), i va ser declarada Bé d’Interès Cultural, en la categoria de conjunt històric, pel govern de la Generalitat l’any 1992.
 

Església de Santa Magdalena i ermita de Santa Madrona d'Arnes