Bítem

Passejant per Bítem

Bítem compta amb un important patrimoni arquitectònic, entre el qual destaca: el Mas del Bisbe, la Masada d'en Gasol, la torre de la Merla o l'antic Mas del Marquès d'Alòs, tots edificis catalogats. També es localitzen al seu terme el jaciment ibèric de les Planetes i la vil·la romana de Barrugat, descoberta al novembre de 1910 arran de les obres del canal de l'esquerra de l'Ebre.

A banda del patrimoni arquitectònic, Bítem conserva un plataner declarat arbre monumental de Catalunya.

A més a més, cal destacar-ne l'illa d'Audí, una illa fluvial que forma part, des de l'any 1992, del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) i, des de l'any 1995, de la Reserva Natural de Fauna Salvatge.
 

Dins del terme de Bítem està situat el parc eòlic construït en una primera fase per l'empresa Terra Nova. Recentment s'hi ha instal·lat un altre parc eòlic amb 36 aereogeneradors, situats en bona part a la mateixa partida i construïts per l'empresa Ecovent.


Rutes per caminar
Fa pocs anys es van senyalitzar i adequar dos senderes: la primera va del Mas de Lledó fins al cim de Montaspre; la segona porta des del camí del Mas de Lledó fins a la cova de la Vall d'en Rubí. Totes dos estan senyalitzades amb panells informatius que indiquen la flora, la fauna i el recorregut total de la ruta.