El Perelló

Passejant pel Perelló

Indrets turístics destacables del Perelló són: el monument del Coll de les Forques, construït l’any 1994, l’ermita de Sant Cristòfol, des d’on es pot gaudir del paisatge del delta de l’Ebre o l’església parroquial de l’Assumpció de la Verge, d’estil neoclàssic i l’edifici més destacat del nucli urbà.

No obstant això, un dels indrets més importants del Perelló es troba fora del nucli urbà, a les coves de Cabrafeixet. S’hi poden admirar diverses pintures rupestres que il·lustren la vida dels primitius habitants. Van ser declarades l’any 1998 Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, juntament amb la resta de pintures rupestres de l’Arc Mediterrani. També fora del nucli urbà es conserven restes d’alguns pous romans i de la Via Augusta.
 

A uns 200 metres, al racó de l’Estrada, es descobrí el jaciment lític de la cova de la Mallada, amb més de 1.700 peces de sílex.

 

Molí de vent

El molí de vent és una construcció de l’any 1564, situat a l’entrada sud del nucli urbà. Durant centenars d’anys va funcionar com a molí fariner de blat. L’edifici tenia la forma cilíndrica pròpia dels típics molins de vent i la part exterior es conservava relativament íntegra però sense les aspes. És el primer molí restaurat a Catalunya.

El parc eòlic està situat al paratge anomenat les Colladetes i les Calobres, a uns 250 metres sobre el nivell del mar. Compta amb 76 aerogeneradors de 45,5 m d’alçada i una potència total de 24.75 MW. Actualment s'hi pot trobar l’aerogenerador més gran de Catalunya, l’ECO 100, de fabricació nacional més gran que hi ha instal·lat actualment a l'Estat espanyol, amb 140 m d’alçada i un diàmetre de rotor de 100 m. Aquest aerogenerador pot produir l’energia de 3 Mhz, equivalent a l’energia elèctrica que produeixen de 4 a 6 generadors.
 

I no hi podia faltar un Centre d'Interpretació Apícola-Múria, que ofereix visites guiades i tallers per adults, a més d'una agrobotiga on podem trobar mel produïda i envasada de manera artesana, pol·len i gelea reial, productes dietètics, procedents de cultiu ecològic i tota mena de productes naturals.


El Perelló té en les platges un dels elements més destacats del seu patrimoni. En només cinc quilòmetres de costa, entre el barranc de Perales i el pont de l’Àlia, el Perelló ofereix als visitants una ampla varietat de platges tranquil·les on passar una estona relaxada. Així, el banyista podrà triar entre platges de pedra fina, com Santa Llúcia, Morro de Gos i Cala Buena, platges d'arena, Cala Moros i el Pont de l’Àlia, i platges rocoses, com el Llosar de Caballé, Cala del Me i la platja de Garretes.