El Pinell de Brai

Passejant pel Pinell de Brai

El Pinell de Brai posseeix un dels punts que conformen la Ruta de la Pau, que recorre els principals indrets de significació de la Batalla. Un dels llocs que la componen és el Centre d’Interpretació de les Veus del Front. Un muntatge expositiu i audiovisual que explica la importància dels missatges i la propaganda durant els episodis de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre.
 

Monòlit commemoratiu a la Quinta del Biberó a la cota 705 de la serra de Pàndols

Actualment, a la cota 705 de la serra de Pàndols, s’hi troba un monòlit commemoratiu a la Quinta del Biberó, altrament dit Monument a la Pau. Aquest tossal és un dels cims més alts de la zona i un mirador que ofereix una magnífica vista panoràmica des de la serra del Montsant fins a la comarca aragonesa del Matarranya passant pel Baix Ebre.

Proper a aquest paratge es troba l’ermita de Santa Maria Magdalena que va ser destruïda durant el conflicte bèl·lic i refeta l’any 1952. El segon dissabte després de Pasqua s’hi celebra una romeria i es pot admirar el tradicional volteig de la campana i la processó.

Un altre espai històric són les anomenades Cases Caigudes, a l’interior del nucli urbà. Un conjunt d’edificacions que foren destruïdes durant la Batalla de l’Ebre com a conseqüència dels bombardejos de l’artilleria franquista sobre la població. Tot i que aquesta vila fou reconstruïda durant la postguerra, aquest conjunt d’edificis van restar inalterats.

Si visitem el nucli antic, de forma arredonida i compost de carrers costeruts i irregulars, testimoni del seu passat medieval, podrem admirar les Cases Penjants, situades arran d’un penya-segat de 100 metres d’altitud. La Casa Pairal a la plaça de l’església, amb obertura de perxa, i d’altres que se'n conserven, com el perxe del Llop, al carrer Barreres, el perxe de Pantoca i el perxe de Vallés.

Prop de la casa del Broi (considerada la primera del poble per tradició) apareix la talaia, construïda pels templers i utilitzada, entre d'altres, pels moriscos i sipais.

 

Celler cooperatiu del Pinell de Brai

Però si algun edifici hem de destacar i assenyalar com a visita obligada és el seu celler cooperatiu, popularment conegut com la catedral del vi. Es tracta d’un monumental edifici modernista, obra de l’arquitecte de Valls Cèsar Martinell i Brunet, que va ser deixeble de Gaudí. Va ser construït entre els anys 1919-1922 i constitueix una autèntica joia arquitectònica. L’estructura d’arcs elíptics de diafragma és excepcional i de gran bellesa, mentre que la façana, una de les parts més destacades, combina la pedra amb el tovot vist i conté un fris de ceràmica vidriada, obra de Xavier Nogués, que explica els diversos passos en l’elaboració artesanal del vi.