Flix

Passejant per Flix

L’actual i magnífic temple gòtic és l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, que consta d’una nau capçada per un absis poligonal amb una espectacular volta de presbiter, sis capelles per banda i dos més darrere de l’altar amb volta de creueria. L’edifici, construït amb carreus polits de roca calcària, constitueix una parada obligada per la seua bellesa arquitectònica.

La part antiga de Flix, també d’origen medieval, conserva racons preciosos com els Perxis o la plaça Major, així com el nucli de la vila, on una passejada pels seus carrers ens farà descobrir nombroses portalades on hi ha esculpits antics escuts heràldics i altres símbols.
 També cal esmentar com a vestigi d’aquesta època medieval, el Castell Vell, del qual encara es troben algunes restes per la població i que envoltava la vila.

Corresponent a un període més tardà, concretament a l’època de la Tercera Guerra Carlina, és el castell Nou de Flix. Situat sobre el turó del meandre i bastit per controlar la navegació fluvial, aquesta fortificació ha esdevingut un símbol identitari per als seus habitants. La seua situació, en un dels punts més alts de la vila, el converteix en un excel·lent mirador de la població, el riu i el seu embassament.

Si continuem el recorregut pel nucli urbà, hi trobarem el Molí de l’Oriol. Aquest molí de premses de biga i lliura, documentat al s. XVIII, es conserva juntament amb les restes de cinc premses d’oli i està declarat Bé Cultural d’Interès Social. Excavacions arqueològiques han descobert les antigues estructures de molí i els elements de les premses de biga i lliura, ja utilitzades pels romans, que caigueren en desús amb les dels s. XIX i XX.
 

Dins el nucli urbà també hi trobareu un espai històric museïtzat, el refugi antiaeri de Flix, on descobrireu les sensacions d’incertesa i pànic que es percebien a l’interior quan retronava el soroll de l’esclat de les bombes a la Batalla de l’Ebre.

Situada a la riba esquerra del riu, es troba la reserva natural de fauna salvatge de Sebes, ideal per als amants del turisme científic. Un espai fluvial d’una gran singularitat on el visitant pot gaudir d'una àrea natural, de la qual cal destacar la seua vegetació de ribera, les poblacions d'aus i la presència d'invertebrats.

En aquest espai hi trobareu el Mas del Director, centre d'interpretació i recepció de visites, diverses passeres entre el canyissar i agüaits adequats per a l'observació d'ocells. En diferents zones habilitades per a la pastura hi veureu cavalls de la Camarga i una població estable de cigonyes força nombrosa. Tot equipat amb infraestructures per fruir d’aquest espai natural, de gran valor faunístic i botànic, –inclòs dins el Pla d’espais d’interès general de la Generalitat de Catalunya– respectant-ne la integritat.

I encara el mas de Pitoia, on podreu visitar el Centre d'Interpretació del Camí de Sirga amb un audiovisual i petit museu sobre la navegació per l'Ebre.
 

El camí de Sebes que voreja el riu coincideix amb el traçat del GR-99.

Per la reserva natural de Sebes hi podeu fer diverses rutes a peu, en bicicleta, en embarcació...
 


Flix conserva encara una antiga barca de pas al riu, construïda sobre dos llaüts, que fa el trajecte entre els dos màrgens de l’Ebre. Hi transporta pagesos i visitants, sense horaris, ni pagament. Així s'accedeix a una esplèndida zona de pesca i lleure anomenada els Xops, que compta amb instal·lacions per fer foc i taules de pedra on gaudir d’un pícnic en plena natura.
A uns sis quilòmetres de la vila hi ha l’ermita de la Verge del Remei d’estil gòtic.

Flix compta també amb un salt hidràulic de la central hidroelèctrica, que data dels anys 40, i que va esdevindre un dels més importants de Catalunya. Situada a l’altre extrem del meandre, l’aigua hi arriba per sota del poble, que fou foradat per construir dos túnels, un d'hidràulic i l’altre de navegació, que garantia el pas de llaüts.

I no ens podem deixar l'embassament de Flix, que pertany al riu Ebre, creat per una presa situada al municipi de Flix, que s'estén pels térmens de Flix i Riba-roja d'Ebre, a la mateixa comarca de la Ribera d'Ebre.

Aquest embassament té una gran zona degradada al seu litoral meridional. És un pantà molt contaminat pels vessaments químics produïts per l'empresa Ercros (antiga Erquímia) durant el període del 15 de setembre de 1988 al 28 d'agost de 1993 (demostrat judicialment) i els anys anteriors a cap legislació ambiental. Tot això ha fet acumular residus perillosos a la vora de l'embassament. El fang tòxic del Flix afecta a les aigües dels 100 últims quilòmetres del riu Ebre. Aquest fet ha comportat un ambiciós pla per extraure'n els residus tòxics i tractar-los.