Freginals

Passejant per Freginals

Si visitem el nucli de la vila, ens podem atançar fins l’església parroquial de Sant Bertomeu. Aquest és un edifici datat de la segona meitat del s. XVIII, que fou construït en substitució de l’antic temple. El seu estil arquitectònic barreja el barroc de la seua façana, amb el barroc tardà del seu interior –que consta d’una sola nau i tres altars per banda– i algun tret gòtic de la seua decoració.
 Just al carrer major del poble, hi ha l’antic Casal de Miralles, que fou destruït durant la Guerra de Successió i reconstruït el 1728. Aquesta casa pairal és actualment la seu de la casa consistorial. A l'interior, concretament al menjador, es conserva bona part del paviment original del s. XVIII, format per rajoles valencianes i dos plafons ceràmics amb escenes de temàtica naval i rural.

Pel que fa al terme hi destaca la Masia de la Creu del Coll, lloc d’importància històrica, ja que fou on fracassà el pronunciament de Sant Carles de la Ràpita el 1860, fita del carlisme.

També cal esmentar les típiques construccions de pedra que es troben per tot el terme municipal: els màrgens de pedra seca i les barraques de pedra.
 

Al carrer del Pla de Corany, hi trobareu el Centre d'interpretació de la Serra del Montsià.