Gandesa

Passejant per Gandesa

Una visita a Gandesa ofereix la possibilitat de fer una passejada pel seu nucli antic, que conserva cases dels s. XVII i XIX, a més de la plaça de l’Església, porticada en part, on hi ha la Casa de la Vila Vella, del s. XV, amb finestres ornades amb columnates i capitells.
 

Església de l'Assumpció


L’església de la Mare de Déu de l’Assumpció és un antic temple romànic (s. XII-XIII), del qual es conserva una part de la façana, amb una magnífica portalada de l’Escola de Lleida, resultat de les obres d’ampliació que es van dur a terme en els s. XVII i XVIII.

 

Nucli antic de Gandesa


La Casa dels Barons de Purroi, típic palau barroc del s. XVIII; la Casa Sunyer, d’època medieval i noble llinatge; la Casa dels Liori, del s. XIV, i Ca l’Inquisidor, un dels palaus gòtics més rellevants de la comarca, on es van anar fent remodelacions fins a l’època modernista, amb portes i finestrals dels s. XIII i XIV.
 

Ca l'Inquisidor


La presó o Palau del Castellà, situat al carrer de Castell, d’origen templer i reformat al s. XVII, va desenvolupar diverses funcions (cobrament del delme al s. XV, presó al s. XVII) i conserva un aire medieval amb elements gòtics.
 

Cal Cerer, d’origen medieval; la Fonda de P. Manyà, que data de l’any 1868; Ca Sol, d’estil modernista, i Cal Pardo, antiga casa pairal restaurada on podem admirar diferents estris quotidians dels avantpassats.
 

Però si esmentem edificis emblemàtics a Gandesa, no podem oblidar el Celler Cooperatiu, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, obra mestra de l’arquitectura industrial modernista.
 

Just al davant del celler hi ha el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre. Aquest museu aplega, en forma d’exposició permanent i en vuit sales temàtiques, testimonis gràfics i sonors d’aquest cabdal episodi de la Guerra Civil, dut a terme a l’entorn de Gandesa.
 

Si parlem dels seus entorns, hem de fer una parada a la zona del balneari de la Fontcalda, a l’esquerra del riu Canaletes, entre la serra de Pàndols i el massís del Port, amb una font d’aigua mineromedicinal que brolla a 28 graus. L’escenari on es troba emmarcat destaca pels seus valors geològic i geomorfològic, amb formacions com la vall del Frare (espectacular conglomerat monolític).
 

No gaire lluny del balneari hi ha el santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda, documentat al s. XIV i d’estil neoclàssic.
 

Durant el trajecte per la rodalia del municipi destaquen dos llocs que serveixen de mirador de la comarca, el Port i el Delta: Puig Cavaller, el punt més alt de la serra de Cavalls, el coll d’en Canar, amb vistes espectaculars de tota la zona i el riu Ebre.
 

Per finalitzar el recorregut i gaudir del relax en un entorn natural podem visitar l'àrea recreativa la Fonteta o Font de la Salut.