Ginestar

Passejant per Ginestar

Ginestar és una vila planera, amb carrers amples i amb noms que remarquen l’esperit cultural i català dels seus vilatans: carrer de Verdaguer, carrer de Prim, carrer de Pau Casals, plaça de Francesc Macià, etc. Però un dels carrers amb més història és el carrer de Sant Antoni, que es va formar a partir de Mas de la Ginesta. En aquest carrer es troba l’església vella, edifici d’una nau coberta amb volta de canó apuntada, que actualment ha sigut convertida en magatzem.
 L’edifici més emblemàtic i notable de Ginestar és, però, l’església parroquial de Sant Martí. Es tracta d’una construcció barroca del s. XVIII, distribuïda a partir d’una creu llatina, amb tres naus i cúpula sobre el creuer. A l'interior compta amb columnes molt elevades amb arcs apuntats. Els seus finestrals fets de vitralls donen gran lluminositat al conjunt. De la façana, també barroca, destaca la rosassa situada sobre la porta principal i la cúpula, que és considerada una de les més notables de la comarca. Com a fet curiós, el campanar resta inacabat.

Un altre edifici destacable és l’ermita de Sant Isidre. Aquest temple construït l’any 1617 és d’estil neoclàssic i consta d’una sola planta, format per una nau coberta amb volta ovalada de llunetes entre arcs i capelles entre els contraforts. L'interior està decorat amb pintures murals del s. XVIII, sobre temes ornamentals. Des dels voltants de l’ermita es pot gaudir d’una magnífica vista del nucli urbà de Ginestar.

Ginestar conserva les restes d’un dels pobles més antics de Catalunya, el barranc de Gàfols. Aquest jaciment, que data del segle VII aC, es troba en un extens peneplà i ocupa un àrea d’uns 300 m². Allí s’aprecia l’estructura d’un petit poblat, format per un mínim de 13 recintes, separats per tres carrers. Se suposa que cada recinte allotjava una família, i totes compartien residència i treball. En altres troballes posteriors s’han anat descobrint noves estructures que permeten augmentar l’extensió d’aquest petit poblat.

Un altre jaciment important és el del barranc de Sant Antoni, que data entre els segles IX i VII aC. En el lloc, un recinte allargat de planta subrectangular s’hi han fet troballes de fragments de ceràmica a mà, fenícia i restes d’instruments de sílex.

Cal esmentar també dos llocs destacables a Ginestar; un és l’embarcador del riu Ebre i l’altre, el paratge natural de la font dels Aiguadins. Aquest darrer indret es troba al costat mateix de la riera que separa el terme que ens ocupa del de Rasquera. Es tracta d’un espai ideal per gaudir de la natura, rehabilitat i que compta amb una font d’aigua potable.