Godall

Passejant per Godall

El nucli més antic de Godall es va formar darrere de l’església. A poc a poc van anar sortint altres petits veïnats o agrupacions de cases com Vila-llarga (on destaca el Calvari) o la Raval, que es van anar ajuntant i formant la població actual. El municipi comprèn, a més del poble de Godall, la masia i antic poble de Merades, d’època medieval i situada a la vessant de ponent de la serra, i l’antic lloc de Vallmesquida, amb carta de poblament del 1238 i avui difícil de localitzar.

El nucli urbà de Godall compta amb edificis destacables, com l’església de Sant Salvador, consagrada el 1609, possiblement a sobre d’una ja existent. Aquest temple d’estil neogòtic tardà, consta en el seu harmònic interior d’una sola nau amb contraforts i a la part exterior destaca la volta de creueria de la porta principal.
 
Un altre indret d’interès, dins del nucli, és la plaça del Pou Bo. Aquest és un dels pous més freqüentats, que va subministrar aigua a la població i destaca per la seua peculiar construcció àrab. Es tracta d’un sistema amb un cilindre amb volta esfèrica per reduir el cub i el coll, tot amb parets de carreus de pedra seca. Aquest sistema artesà permetia un màxim emmagatzemament d’aigua.

A l’entrada principal de la població hi ha l’antic cementeri, un recinte que data del 1832 i que està tancat per quatre murs de pedra. Hi destaca un conjunt d’onze esteles funeràries que provenen d’un antic fossar de la vila i que daten dels segles XII i XIII.

Hidrogràficament el curs d’aigua més destacable de Godall és la rambla del Toll Roig. També destaquen en el terme els avencs, les coves i les fonts. Entre d’altres podem esmentar la font de Capdàsens i el seu mirador, al sud-est, i la font de l’Arboç, situada a la fondalada del barranc de l’Arboç, a la cara de ponent de la serra de Godall i actualment habilitada com a àrea de pícnic amb barbacoes, taules i seients de pedra. Al petit turó de Villastrets es troba l’àrea de Medi Ambient, un excel·lent mirador amb tot tipus d’instal·lacions i zona d’acampada.
 


També hi ha un Centre d'Interpretació de la Serra de Godall.