La Galera

Passejant per la Galera

La torre de la Galera és un dels elements arquitectònics més representatius de la vila. Construïda entre el 1340 i el 1342, la seua funció defensiva, promoguda per Tortosa durant l’hostilitat amb els hospitalers, va durar poc més de cinquanta anys. A principis del segle XVIII s’hi va instal·lar l’església parroquial que perdura fins a l’actualitat, tot fent que l’edifici adquirisca una gran singularitat per la juxtaposició d’elements defensius com els merlets i les espieres, amb els eclesiàstics com el campanar o el rellotge. La seua terrassa esdevé un excel·lent mirador sobre la Plana, el Port i la serra de Godall.
 

Torre de la Galera

La Galera conté un gran nombre de cases d’estil modernista, un edifici que ens ho demostra és la plaça del Mercat. Aquesta construció de principis del segle XIX està realitzada amb ferro per tota la seua estructura, amb coberta a dos vessants i té ornaments de fusta treballada. La plaça delimita un espai obert que s’utilitzava per fer el mercat públic.
 Un altre edifici important dins del nucli urbà és la Casa de la Vila. Es tracta d’una construcció de principis del segle XIX, de planta baixa -antigament ocupada per les escoles nacionals i la presó- i dos pisos amb façana de mamposteria i obertures emmarcades amb carreus regulars. Avui dia la planta baixa de l’ajuntament és ocupada per Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa, ja que la Galera té una tradició terrissera documentada des del segle XVIII. A través d’imatges, textos, audiovisuals, peces (cantes, cadubs, gerres, etc.) i eines, el museu ens apropa a tot el referent a aquest ofici mil·lenari.

A la sortida de la població, en direcció a Godall, es troba el barri dels terrissaires, on encara hi ha un obrador que manté viva l’elaboració tradicional no mecanitzada.

La Galera compta també amb una cooperativa amb una almàssera d’oli d’oliva, i amb la casa pairal La Sorteta, l’interior de la qual conserva la maquinària i engranatge d’un dels molins d’oli més antics del poble.


Casa pairal La Sorteta