L'Ametlla de Mar

Passejant per l'Ametlla de Mar

A Sant Jordi hi ha les restes del castell de Sant Jordi d’Alfama, del segle XIII, seu de l’orde del mateix nom –l’única medieval catalana–, que va ser bombardejat i esfondrat durant la Guerra del Francès. Durant el regnat de Carles II, entre els s. XVII i XVIII, la fortalesa va ser reconstruïda per ser ocupada per les tropes regulars. Actualment es troba restaurat.

Ubicat enmig de la natura, en un terreny de pins, garrofers i oliveres, es troba el Museu de Ceràmica Popular. El seu fons integra una col·lecció de 4.500 objectes provinent de tota la península Ibèrica, que suposa el major fons exposat del seu gènere a Europa.
 Un dels principals atractius de l’Ametlla de Mar és, sens dubte, la gran quantitat de cales que posseeix, com per exemple: Bon Caponet, cala Llenya, cala Llobeta (de còdols) Calafató, cala Forn, Ribellet, cala Pepo, cala Vidre (d'arena) o cala Mosques, amb sòl roquer.

La seua extensa costa configura un dels paisatges més encisadors i verges del litoral mediterrani amb platges com: Bon Capó, Calafat, Estany Gras, Estany (antic port pesquer de la vila) Tort, l’Alguer, Pixavaques i Sant Jordi (d'arena) o Estany Podrit, Port Olivet, Santes Creus, Torrent del Pi i Xelín (de còdols).
 Diàriament té lloc al port pesquer la subhasta de peix de la Confraria de Pescadors de Sant Pere, en una nau destinada a la venda de peix situada al moll de ribera de la nova dàrsena pesquera.

L’Ametlla de Mar compta, a més, amb dos zones naturals protegides pel Pla d’espais d’interès natural (PEIN), un és la plana de Sant Jordi, on es troba vegetació i fauna de gran singularitat. L’altre és el cap de Santes Creus, per la seua condició de zona humida, un dels millors representants de la costa rocosa del litoral català pels seus destacats valors naturals, paisatgístics i biològics.