Mas de Barberans

Passejant per Mas de Barberans

El poble de Mas de Barberans, summament pintoresc, gaudeix d’una vista panoràmica envejable des de la mateixa entrada al municipi. En dies clars es pot veure el delta de l’Ebre, la serra del Montsià i fins i tot el castell de Peníscola.
 

Nucli urbà de Mas de Barberans

Dintre del nucli urbà destaca l’església parroquial de Sant Marc, patró de la localitat; les Piques que servien per fer beure els animals; o el pont de les Canals, que transporta l’aigua fins al poble.

Mas de Barberans també disposa d'un centre de desenvolupament rural, el Museu de la Pauma, destinat a posar en valor part del patrimoni etnològic. L’ofici de llatadora, dona que treballa la pauma, és l’eix central del discurs museogràfic. La cistelleria, una de les artesanies utilitàries més bàsiques, hi té un paper important però no exclusiu, tant en l’oferta de cursos i tallers com en les exposicions.

Cistelleria de Mas de Barberans

El seu terme municipal és de mitja muntanya; a l’oest, de terreny abrupte, amb vegetació totalment mediterrània, mentre que l’est sembla una catifa de color verd blavós, que li dóna el pla d’oliveres, el conreu majoritari del municipi i del qual depèn l’economia local.

Dins de la zona del massís del Port –d’especial interès botànic i biogeogràfic per constituir un pont essencial d’unió entre el sistema ibèric i les muntanyes del litoral català– hi ha paratges molt recomanables per visitar, com ara: el Racó de la Taronja, la Cova d’en Marc, el Racó dels Capellans, la Vall, la Carrovera, el Flaret, la Cova Roja, l’Home i la Dona o l’Airossa, on es poden practicar excursions, turisme rural i observar la cabra hispànica que habita en aquest territori en llibertat.
 

Parc natural del Port

Foto: Santi Martorell