Miravet

Passejant per Miravet

Cases penjades de Miravet


A primera vista, Miravet és una vila pintoresca i amb un gran atractiu. El castell de Miravet és un magnífic mirador del riu Ebre i de la zona. L’any 1990 el castell va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya i declarat Monument d’Interès Nacional i Bé d’Interès Cultural. Actualment s’hi organitzen diferents actes culturals, concerts, exposicions i fins fa pocs anys s’hi escenificava el Setge de Miravet.

Mereix especial atenció el nucli antic de Miravet, on les cases s’enfilen des del riu per la paret rocosa de la muntanya, a recer del castell. Des de la plaça de l’Arenal, tot pujant pels estrets carrers, es pot veure l’antiga drassana i embarcador fluvial, el molí medieval, els porxos, l’arcada de l’aljama moriscojueva, el carrer del Banc (call jueu), el conjunt de muralles i la talaia i també l’església vella –antiga església parroquial, d’estil renaixentista en transició al barroc, construïda per l’orde de l’Hospital entre els segles XVI i XVII, sobre l’antiga mesquita musulmana–, actualment monument cultural que acull concerts i exposicions sobre la terrissa de Miravet, la Batalla de l’Ebre i peces romàniques amb iconografies pròpies de les tres cultures que van conviure al poble.

Al davant de l’església hi ha la plaça de la Sanaqueta, espectacular mirador sobre el riu on observem les cases penjades i les terrasses enjardinades que surten del carrer de les Ferreries.

Al peu del cingle hi ha una bifurcació: podem seguir la costa de Riago, camí costerut que baixa fins al riu, on trobarem l’antic molí àrab, i si agafem l’altre, ens endinsarem a la part posterior del castell on hi ha les restes arqueològiques i que continua seguint la ruta de les Blores –la qual reviu les petjades dels antics pobladors amb un itinerari a peu des de la part més alta del nucli antic fins al riu.
 

Pas de barca de Miravet

L’admiració del paisatge es pot gaudir des de llocs diversos, i el pas de la barca nés un. Es tracta de l’últim transbordador fluvial que travessa el riu sense motor, fent ús exclusiu de la força de l’aigua. Així, a la vegada que creuem el riu, sols o amb el vehicle, podrem gaudir d’un viatge diferent i relaxant i, a la vegada, d’una magnífica vista panoràmica del poble, el castell i les muntanyes que l’envolten.

L’àrea del pas de la barca és molt adient per a la pesca esportiva i la contemplació de l’entorn fluvial i el bosc de ribera, i l’embarcador s’ofereix com un lloc ideal per practicar diferents activitats aquàtiques.
 

Embarcador fluvial de Miravet

A part de tot el patrimoni historicoartístic que conté Miravet, una de les coses que han fet famós aquest poble més enllà de les seues fronteres ha sigut l’artesania terrissaire. Actualment encara queden reunits a l’anomenat raval de les Terrisseries mestres artesans que treballen al torn i amb les pròpies mans les formes i les peces de fang més tradicionals, que reflecteixen les influències d’una llarga història que, des del neolític fins als nostres dies, ha sigut ininterrompuda.
 

Terrissa de Miravet

Fotos: Vicent Borràs Vives