Sant Jaume d'Enveja

Passejant per Sant Jaume d'Enveja

Al terme municipal hi ha nombrosos edificis aïllats de gran interès, relacionats amb l’activitat agrícola: Vil·la Tomàs (1920), amb porxo i columnes classiques; Vil·la Emília, amb un forn de pa i una boca de cisterna; el Mas de la Torrassa, el Mas de Paillal, el Mas d’Illa de Riu o el Mas d’Algueró als Muntells en són alguns exemples. També porxos i rentadors, estan integrats al paisatge, tot humanitzant-lo i atorgant-li una gran bellesa visual.

 


Un altre edifici de la vila, de caire religiós, és l’església parroquial de Sant Jaume, construïda a principis del segle XIX i d’estil neoromànic, que compta amb un petit campanar d’espadanya.

Aigües amunt de Sant Jaume d’Enveja i repartit entre el seu terme i el d’Amposta, s’hi troba el petit nucli de Balada, un dels més antics del delta de l’Ebre i on es pot contemplar el baladre de Balada, catalogat com a arbre monumental i de gran interès.

 Els principals atractius que ofereix Sant Jaume d’Enveja són, però, els relatius als paratges naturals. El riu o gola de Migjorn, antiga desembocadura de l’Ebre, que actualment es comporta com una llacuna esdevé el mirador més alt del Delta, que ofereix una panoràmica inigualable de l'illa de Buda –amb un variat ecosistema d’aus marines i oberta al visitant amb accés restringit– i els seus voltants.

A la zona de la desembocadura hi ha un àrea de lleure amb taules i seients, zona d’ombra i espai per jocs infantils i proper a aquest indret hi ha la llacuna de l’Alfacada, lloc de nidificació de gran nombre d’aus.

Una platja que disposa de zona naturista és la platja del Serrallo, on l’amplitud de l’espai i la tranquil·litat de l’entorn, la converteixen, junt amb la platja de Migjorn, en un indret de relax i gaudi del temps.

A prop de la platja del Serrallo es troba la llacuna de la Platjola, de grans dimensions i una forma allargada molt característica.

El cultiu de l’arròs amb la regularitat dels seus camps, que canvien la seua aparença, en funció de l’època de l’any, confereixen una gran bellesa al paisatge de la zona, que compta amb una cooperativa agrícola amb un molí d’arròs, on es pot veure el procés de transformació d’aquest cereal.

 

Al carrer de Carles I, hi trobareu el Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta, que pretén conservar i difondre el patrimoni històric i etnològic de Sant Jaume d'Enveja i del Delta.