Santa Bàrbara

Passejant per Santa Bàrbara

El primer lloc per visitar a Santa Bàrbara és la plaça Cid i Cid, amb la casa de la vila i l’església arxiprestal, de finals del segle XIX, que es caracteritza pels seus originals murals.
 

Carrer Major de Santa Bàrbara

Una visita a la casa museu del pagès Àngel Fibla ens mostra una sèrie d’estris tradicionals dels pagesos, recopilats en un col·lecció, dividida en dos dependències, molt representativa de la vida rural des de temps ancestrals.
 

La masada de Martí (on es va constituir el primer Ajuntament de Santa Bàrbara) va ser reconstruïda  els anys 2010 i 2011 per donar cabuda al nou Museu de la Vida a la Plana, que alberga la col·lecció d’història natural Josep Antoni Valls, amb prop de 3.200 objectes provinents dels cinc continents. A la vegada s'hi presenta una important mostra del patrimoni de gran part de les Terres de l’Ebre, que en fan una visita molt recomanable.

Santa Bàrbara conserva encara moltes masades que formaren els primers nuclis de poblament del terme i que representen un especial llegat arquitectònic. Una de les més emblemàtiques és el Molí de Vallès, ara rehabilitada. Una de les que conserva millor l'estructura exterior i algunes dependències típiques d’aquesta construcció és la Masada de Bretó, de propietat privada.

Dins del nucli urbà la Masada de l’Alto té també una gran importància, perquè, a part del seu bon estat de conservació, va ser on va tindre lloc la independència municipal l’any 1828 i a la vegada va fer funcions de primer ajuntament durant un breu període de temps.

Una altra masada del terme és la de Camps, on encara es conserva un antic molí d’oli.

Si hi ha un producte representatiu de Santa Bàrbara és el seu oli d’oliva, base de la seua economia i marc de la seua cultura al llarg de la història. Una visita a qualsevol de les dos cooperatives agrícoles de la vila, ens farà gaudir d’aquest preuat producte.