Ulldecona

Passejant per Ulldecona

Castell d'Ulldecona


Precisament Ulldecona compta amb la concentració de pintures rupestres més nombrosa de Catalunya. Aquestes pintures són un conjunt de més de 400 figures repartides per 14 abrics de la serra de Godall i declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco juntament amb la resta d’art rupestre de l’Arc Mediterrani. Les pintures són els elements patrimonials més destacats de la vila, juntament amb el castell, del qual es conserven, de l’antiga fortalesa, la torre circular de defensa i l’antiga torre dels hospitalaris. També es pot admirar al recinte l’església de la Mare de Déu dels Àngels d’estil romànic tardà o visitar l’embassament.

 

Església de Sant Lluc d'Ulldecona


Al nucli urbà d’Ulldecona és recomanable una visita a l’església parroquial de Sant Lluc, d’estil gòtic, amb elements de transició propis del final del segle XIII i principis del XIV, o l’Ajuntament i la Casa de la Cultura, d’estil renaixentista tardà i barroc, situats respectivament a l’antic convent i a l’església de Nostra Senyora del Roser.

Un altre punt destacat és la Casa de la Comanda i la seua façana gòtica, que va ser seu de l’administració hospitalària. Tot i això, l’interior va ser objecte d’una reforma completa a mitjan segle XIX.

Casa de la Comanda

Al barri de les Ventalles, d’origen medieval, hi ha una església d’art romànic de transició.

També es pot gaudir de la visita a l’ermita de la Mare de Déu de la Pietat (on hi ha un alberg), situat a la vessant SE de la serra de Godall, consta d'església i hostatgeria adossades i amb un porxo central. L'edifici de l'hostatgeria conserva les estructures de les primitives capelles romànica (s. XIII) i gòtica (s. XIV-XV). També alberga el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre Abrics de l'Ermita.

L'església és senzilla de planta amb una sola nau rectangular i absis poligonal. La volta és de canó a la nau i de creueria en l'absis i les capelles. Al mur frontal de l'absis hi ha una obertura on es troba situada la imatge de la Verge. A banda i banda d'absis es troben la sagristia i la sala d'exvots, o l’ermita gòtica de la Mare de Déu de Loreto.

 

Orfeó Montsià

L'Orfeó és un edifici eclèctic amb una façana que conserva l'estructura original del 1923, moment en què es va construir. Hi destaquen la gran balconada balustrada i la cornisa entaulament d'inspiració clàssica amb el plafó central de rajola vidriada on es llegeix Orfeó Montsià, entitat coral per antonomàsia de la vila i fundadora del teatre.

Cal fer esment de la Creu del Terme, monument gòtic, que es troba reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona.


Creu del Terme d'Ulldecona

L’agricultura ha sigut l’activitat tradicional a Ulldecona, sobretot, el cultiu de l’olivera. De fet, hi ha una quantitat important d’oliveres mil·lenàries, sobretot a la partida de l’Arion (on es fan visites guiades).