Vinebre

Passejant per Vinebre

L’establiment ibèric de Sant Miquel, situat a 1,5 km al sud-est de la població, a la riba esquerra del riu Ebre, sobre el pas de l’Ase. Es tracta possiblement d’un dels punts més antics del municipi, emplaçat en un turó de 100 m d’alçada, que data entre l’últim quart del segle II i la segona meitat del segle I aC. Entre les troballes hi destaquen ceràmiques fetes a mà i de vernís negre amb grafits ibèrics, tres figuretes de terracota, dos elements de premsa, pesos de teler i diferents monedes.
 

A prop d’aquest establiment hi ha l’ermita de Sant Miquel, reconstruïda pels cartoixans d’Scala Dei, l’any 1680, damunt d’unes ruïnes d’origen templer del s. XII. En aquest lloc trobem una zona amb taules i barbacoes per als visitants, a la vegada que es pot obtindre una magnífica vista panoràmica del riu Ebre.
 

A uns 200 metres en direcció nord es troba la partida de la Fontjoana, localització on es va trobar l’estela romana de Vinebre, monument funerari del segle I-II dC amb elements iconogràfics de tipus astral, que avui es troba al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
 

Pel que fa al nucli del municipi es pot visitar la casa natal i museu de sant Enric d’Ossó, fill de Vinebre i fundador de la companyia de Santa Teresa de Jesús, on l'edifici i els estris que s’hi conserven representen una mostra important per conèixer el modus vivendi de dos segles enrere, la qual cosa li atorga gran valor antropològic.
 

Del centre del poble, a la plaça de la Constitució hi ha un altre edifici destacable, Ca Don Joan. Es tracta d’un gran casalici de quatre plantes, que data del s. XVI i combina els estils renaixentista i barroc. A l'interior conté una monumental escala de planta quadrada coronada amb un cimbori octogonal. El pati central consta de diversos elements decoratius com: rajoles vidriades, columnes de pedra d’una sola peça, serralleria artística, medallons amb bustos de personatges il·lustres, reixes de ferro forjat, els motlles dels arcs de les portes i un pou octogonal d’una sola peça fet de pedra massissa.
 


L’arquitecte modernista Bernat Martorell, deixeble de Gaudí, és l’artífex del Col·legi de les Teresianes, que es va acabar de construir el 1904, i de les reixes de l’oratori.
 

Altres llocs visitables del nucli urbà són l’església de Sant Joan Baptista, que data del s. XVII, o el Casino, edifici d’estil colonial.
 

A més a més, podeu gaudir d’una visita guiada de 3 hores, aproximadament, que només cal concertar al telèfon 977 405 781 o a l’adreça electrònica aj.vinebre@altanet.org.