Xerta

Passejant per Xerta

La població de Xerta, a banda de permetre'ns fer tranquil·les passejades per la vora del riu Ebre, ens ofereix diferents indrets d’interès per poder visitar. Un és l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció, que data del període de 1580-1690 i que conté una capella dedicada a sant Martí i pintures al fresc de Pere Falcó, fill del poble. Com a curiositat, el seu campanar sembla ser l’únic de tot Catalunya que està salvaguardat per la figura de quatre gossos que assenyalen els punts cardinals. Cal destacar també que a la façana hi ha un liminògraf, on es recullen els nivells de les inundacions més importants de l’Ebre que ha sofert Xerta.

 

Campanar de l'església parroquial de Xerta amb els quatre gossos que assenyalen punts cardinals

La vila compta també amb algunes cases senyorials que daten dels segles XVIII-XIX, com per exemple: Casa Pau, que conté una viga de fusta treballada, en forma de cap de drac, la llengua del qual és una punta de fletxa de ferro, Casa Rabanals, Casa Navarro, Casa Ceremines, d’estil modernista i vitralls policromats.

Ja fora del nucli urbà hi destaca la Torre, un important edifici modernista i colonial, construït per un indià, l’arquitecte del qual va ser Josep Fontserè, mestre d’Antoni Gaudí.


la Torre de Xerta

També es conserven restes de la casa i una arcada de la capella del bisbe Joan Sentís que utilitzava com a oratori el pati Piqué.

Malgrat tot, un dels indrets característics de Xerta, és l’assut. Aquesta obra d’enginyeria hidràulica iniciada en l’època islàmica i refeta durant l’època medieval i renaixentista, està situada a 3 km riu amunt de la vila. Es tracta d’una construcció en diagonal, d’uns 350 m de llargada, de banda a banda del riu Ebre, que permet captar aigua als dos canals que reguen el delta de l’Ebre. El 1918 va ser utilitzat per generar electricitat a tot el municipi i en l’actualitat hi trobem una hidroelèctrica. El municipi ha rehabilitat la resclosa de l’assut de Xerta, que permet remuntar el riu a les embarcacions, tot salvant l’obstacle de la presa.

 A poc menys d’1 km del poble, al costat del canal de la dreta de l’Ebre, hi ha el racó de les Moreres, un indret idoni per a l’acampada, a l’ombra dels arbres que li donen nom, i equipat amb aigua corrent, focs, serveis, taules de pedra i terrassa bar durant l’època d’estiu.