Castell de Móra d'Ebre

Fortalesa a Móra d'Ebre

Castell de Móra d'Ebre

Part alta del nucli antic
977 400 012
43740
Móra d'Ebre

El castell de Móra d’Ebre es troba situat a la part alta del nucli antic de Móra d'Ebre, en un indret que té una gran visibilitat sobre l'Ebre i la plana fluvial. És propietat de l’Ajuntament de Móra d’Ebre i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

S'hi distingeix un recinte superior amb panys de muralla de diverses èpoques. A la zona oest se situen dos torres reforçades amb forma de talús, una de les quals es configura com la torre mestra. La resta de recinte emmurallat s’adapta al terreny natural que actua com un element defensiu important. A la part baixa hi ha una aljub per recollir l’aigua.

Recentment en el decurs de diverses excavacions s’han localitzat les escales construïdes a l’època del francès, els possibles basament de l’església de la Mare de Déu del castell de Móra del segle XII.

 

Horari
Està obert al públic durant els dies de Setmana Santa i els mesos d'estiu.

Es pot visitar gratuïtament fins a l’1 de setembre, de dimarts a diumenge, de 17.30 h a 20.30 h fins al 15 d’agost i a partir d’aquesta data, de 17.00 h a 20.00 h.

Més informació al telèfon de l'Ajuntament: 977 400 012.
 

Descripció
Els orígens del castell es perden en el temps. Durant la dominació musulmana formava part de la línia defensiva de l'Ebre. A partir del 799 Carlemany va iniciar els primers intents de reconquesta de la zona, però no va ser fins l'any 1153 quan va ser conquerit per l'exèrcit del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV. Anys abans, al voltant del 1060, el cavaller Mir Geribert, nét del comte Borrell II havia fracassat intentant conquerir la fortalesa musulmana i va morir durant l’atac.

La història del castell de Móra d’Ebre està lligada a la baronia d’Entença, que va ser-ne propietària. Les seues pedres són el testimoni dels nombrosos atacs que ha sofert al llarg del darrer mil·lenni.

Tarifes

-

GPS: Latitud

41.080322

GPS: Longitud

0.638065

Localització

Javascript is required to view this map.