Castell de Sant Jordi d'Alfama

Fortalesa del s. XVIII a l'Ametlla de Mar

Castell de Sant Jordi d'Alfama

Costa del golf de Sant Jordi
43860
L'Ametlla de MarEl castell de Sant Jordi d'Alfama de l'Ametlla de Mar és una fortalesa de defensa construïda a la primera meitat del segle XVIII a un dels caps de costa del golf de Sant Jordi, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

El primer intent d'edificar una fortificació a la zona fou una torre de guaita construïda al segle XII, i reconstruïda com a fortalesa més endavant pels templers, establint-hi la seu de l'Orde de Sant Jordi d'Alfama.

Aquesta fortalesa va ser abandonada el 1650, després de ser bombardejada fins que la van afonar les galeres espanyoles, a fi que no fossen ocupades per les tropes franceses. D'aquesta primera fortificació encara queden alguns fonaments a prop de la platja de Sant Jordi.

Els carreus de l'antiga fortalesa que no es van trencar van ser aprofitats per construir l'actual fortalesa, però en un altre emplaçament, una mica més a l'interior. Aquest nou fortí marítim va ser edificat entre 1732 i 1733 amb l'objectiu de vigilar rutes marítimes, durant el regnat de Carles II.


La construcció actual mostra un pati central envoltat per vuit sales. Encara es pot distingir un menjador, un dormitori, les cavalleries i la capella.Descripció
L'antic castell de Sant Jordi d'Alfama, segons un inventari del 1576, tenia un cos quadrat d'uns 20 metres de costat; les parets exteriors feien uns 56 pams i encara en sobresortia una torre, a manera de talaia. En un costat del claustre, a l'interior, hi havia el dormitori i a l'altre l'església; també altres estances del convent, el capítol, el refetor, etc. Aquest antic castell fou bombardejat i destruït per les tropes castellanes durant la Guerra dels Segadors, el 1650, per evitar que s'hi fortifiquessen francesos i catalans. Posteriorment, entre la fi del s. XVII i el XVIII, en modernitzar les defenses d'aquesta costa, es reedificà el castell de Sant Jordi segons el nou sistema de fortificació del francès Vauban, amb un pati poligonal inferior voltat d'una rastellera de torres, baluards i revellins. A l'interior sembla que hi ha vestigis d'obra medieval. El castell de Sant Jordi d'Alfama seria utilitzat encara durant la I Guerra Carlina. Per Sant Jordi d'Alfama passava el traçat d'una antiga via, usada ja en època romana, de la qual resten vestigis.


 

Més informació
Patronat Municipal de Turisme de l'Ametlla de Mar
Av. de l'Amistat, s/n
Tel. 977 45 64 77

Tarifes

GPS: Latitud

40.911503

GPS: Longitud

0.831873

Localització

Javascript is required to view this map.