Castell d'Ulldecona

Fortalesa medieval a Ulldecona

Castell d'Ulldecona

Puig del Castell
977 573 394
43550
Ulldecona

El castell medieval d'Ulldecona, declarat Bé d'Interès Cultural, es troba situat dalt d'una petita elevació anomenada puig del Castell que forma part de la serra Grossa. Aquest conjunt es troba situat al marge esquerre del riu de la Sénia, actual límit politicoadministratiu entre Catalunya i el País Valencià.Visites guiades
Fins al 13 de setembre, dijous, divendres i dissabtes, a les 12 h (no cal reservar); la resta de dies, prèvia reserva.
Fins al 30 d'agost també es faran visites guiades dissabte a les 19 h i diumenge a les 12 h.
Preu: 5 €/pax; resta de dies, 27 € guia + 2 €/pax.
Sortida: des de l'Oficina de Turisme (passeig de l'Estació, s/n. Tel.: 977 573 394 / 619 770 869).
 

Visites per lliure
Fins al 13 de setembre, dissabtes, d'11.00 h a 13.30 h i de 18.00 h a 20.00 h.
Preu: 2 €/pax (es paga a partir dels 10 anys).
 

Altres tarifes
Fins a 9 persones, 27 €/pax; a partir de 10 persones, 3 €/pax.
Tarifes especials grups, pensionistes, estudiants...
 

Castell d'Ulldecona


El castell d'Ulldecona va ser conquerit l'any 1148 per Ramon Berenguer IV i concedit posteriorment a l'orde de l'Hospital, que en va construir els edificis més emblemàtics: la torre rodona i la torre quadrada.

Una visita a la fortalesa, però, també permet descobrir l'església de Santa Maria dels Àngels, les dependències domèstiques o les restes de l'antiga fortificació àrab, construïda entre els segles VIII I XII.

El castell s'erigeix dalt d'un turó que en època iber ja era considerat com a punt de control important sobre les rutes comercials que travessaven el territori.

En època romana esdevingué un dels miradors estratègics de la Via Augusta i, també, de les explotacions agrícoles que s'establiren al seu voltant.

La reconquesta cristiana del llevant peninsular va fixar la frontera en el curs fluvial del riu Sénia, al vessant meridional de l'actual terme municipal d'Ulldecona. D'aquesta manera el regne cristià quedava al nord i musulmà al sud.

Precisament, va ser en aquest període quan es va erigir l'actual fortificació militar, sobre la base de l'estructura que ja havien construït els àrabs abans de ser expulsats. Aquesta remodelació del segle XII va convertir la fortalesa en el bressol de d'Ulldecona medieval i, fins i tot, va ser l'espai on es va signar la carta de poblament, l'any 1222.

Tarifes

2 €

GPS: Latitud

40.595120

GPS: Longitud

0.430570

Localització

Javascript is required to view this map.