Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta

Espai museístic a Sant Jaume d'Enveja

Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta

C/ Carles I, 22
977 468 039 / 977 478 056
43877
Sant Jaume d'Enveja

El Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta de l'Ebre permet fer un recorregut històric i cultural per l'arquitectura popular, mil·lenària i singular, que ha esdevingut un dels símbols del Delta. Preten així, conservar, valorar i difondre la manera de viure dels nostres pares i avis, una manera de viure dura i humil, però d'acord amb la natura. Al mateix centre hi trobareu un museu ornitològic on hi ha exposats un bon nombre d'espècies que hi habiten al Parc Natural del Delta de l'Ebre.
 

Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta de l'Ebre

 

Horari
Dimarts, de 16 h a 19 h.
De dimecres a dissabte, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h.
Diumenge, de 10 h a 14 h.

Per a visites o itineraris guiats: 977 702 954.

 

Les barraques eren construccions humils, senzilles, resistents i funcionals, que guardaven un gran equilibri ambiental i paisatgístic amb l'entorn natural del Delta perquè era on s'aconseguien les matèries bàsiques per a construir-les: brossa, canya, fang i fusta. Estan documentades des de l'edat mitjana i van tindre la seua màxima expansió entre finals del s. XIX i els inicis del s. XX, coincidint amb l'extensió del cultiu de l'arròs. Als anys 1960, les millors condicions de vida de la gent, els nous mitjans de transport (cotxe, furgoneta i motocicleta, van substituir cames, carro i bicicleta) i els nous materials de construcció (ciment, tovot, uralita) van propiciar el seu abandonament.

Durant la dècada de 1980, però, les barraques tradicionals (especialment les habitades pels pagesos de l'arròs) van convertir-se en un dels símbols del Delta. Als anys 1990 va revifar la seua construcció per a nous usos: casa de pagès, centre d'informació, sala d'exposició, segona residència, restaurant...

El CI de les Barraques del Delta és una iniciativa de l'Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja, amb la col·laboració del Museu de les Terres de l'Ebre, del qual és una secció monogràfica, i del Parc Natural del Delta de l'Ebre. El principal objectiu és valorar, conservar i difondre el patrimoni històric i etnològic de Sant Jaume d'Enveja (i per extensió del Delta i de les Terres de l'Ebre), tot donant un nou relleu als aspectes identitaris de la població relacionats amb la colonització humana del delta de l'Ebre.

Tarifes

-

GPS: Latitud

40.704481

GPS: Longitud

0.734727

Localització

Javascript is required to view this map.