Centre d'Interpretació del Ferrocarril

Espai museístic a Móra la Nova

Centre d'Interpretació del Ferrocarril

Estació de Renfe, s/n
667 418 899 / 977 090 572
43770
Móra la Nova

Aquest antic edifici construït per MZA l'any 1928 i destinat al control de la circulació dels trens, ha sigut rehabilitat i museïtzat dins el projecte de Centre d'Interpretació del Ferrocarril, on podreu contemplar i experimentar a través d'objectes, fotografies, plànols i un audiovisual, l'evolució dels sistemes de senyalització i comunicació ferroviària al llarg de la història.
 

CI del Ferrocarril de Móra la Nova

A l'exterior de l'edifici es poden visitar el pont giratori i diversos vehicles ferroviaris restaurats, com ara la torre de control, l'única de les seues característiques que es conserva a Catalunya i que data de l'any 1928. També s'hi inclou un pont giratori per a les màquines de trens, vagons, etc., i està prevista l'arribada d'una locomotora de vapor.
 

Consulteu tríptic


Visita guiada
Aquesta visita inclou la recuperació de l'edifici de l'enclavament, que alberga un dels primers sistemes de control d'estacions electromecànics d'Europa, el pont giratori de 23 metres, les antigues cotxeres de carruatges, avui taller de restauració de vehicles. El recorregut finalitza a la nova cotxera del tren turístic on es restauren i conserven alguns exemplars de locomotores, automotors, cotxes i vagons, que mostren l'evolució del ferrocarril al llarg del temps, entre els quals trobem la 241F-2238, l'únic exemplar que es conserva de locomotora de vapor de gran potència del dipòsit de Móra la Nova que remolcava els grans trens expressos entre Barcelona i Madrid als anys 50 i 60.

Consulteu preus i horaris
 

Locomotora Mikado al CI del Ferrocarril de Móra la Nova
 

Horari
Dissabtes, diumenges i festius, d'11.30 h a 13.30 h i de 17.00 h a 19.00 h.

Altres dies, amb cita prèvia al telèfon: 667 418 899
Més informació: 977 090 572Altres tarifes
Reduïda: 3 € (amb carnet Super3, gratuït)

 

Descripció
El projecte es desenvoluparà per fases, cadascuna de les quals formarà part del conjunt del centre, alhora que podrà funcionar de manera independent. En cadascuna de les fases s'acometrà la reconstrucció o construcció de la instal·lació en qüestió i de la museïtzació amb la posterior obertura al públic. El conjunt del centre disposarà d'un edifici principal amb serveis bàsics i administració, habitatge cap de dipòsit, un edifici destinat a bar cafeteria, sorreres, cinc àrees expositives repartides en edificacions, enclavament, cotxeres de material remolcat, oficines del dipòsit, lampisteria i rotonda.
 

La Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial de Móra la Nova (FPPFI) impulsa aquest centre, situat a la mateixa estació de tren de Móra la Nova, una estació amb més de cent anys d'història, i que serveix de control de circulació del transport de la línia Reus-Saragossa.

Aquesta important estació és utilitzada per la població de la Ribera sud i per bona part dels habitants de la Terra Alta. Durant molts anys va representar el sector socioeconòmic més definidor de la realitat moranovenca, i en els tallers de Renfe hi van arribar a treballar un miler de persones.

 

Vegeu notícia relacionada

Tarifes

5 €

GPS: Latitud

41.106726

GPS: Longitud

0.652699

Localització

Javascript is required to view this map.