Centre Picasso d'Orta

Espai museístic a Horta de Sant Joan

Centre Picasso d'Orta

Raval de l'Hospital, s/n
977 435 330
43596
Horta de Sant Joan

El conglomerat de volums i paisatges d’Horta de Sant Joan van inspirar les obres cubistes de Picasso, que va donar fama internacional aquest municipi de la Terra Alta amb la seua famosa frase: "Tot el que sé ho he après a Horta". L’antic hospital és l’edifici renaixentista que acull l’exposició de l’obra picassiana i explica les vivències de les dos estades del pintor més important del segle XX.

 

Horari
De dimarts a dissabte, d'11 h a 13.30 h.
Obert a la tarda, de 18 h a 20 h, tots els dissabtes i els mesos de juliol i agost.

 

Altres tarifes
Grup (+15 pax): 2 €
Menors de 12 anys: gratuït
Jubilats: 2 €
Escoles: 1 €
Descompte amb el Carnet Jove.

 

El pintor Pablo Picasso va visitar en dos ocasions Horta de Sant Joan, el 1898 i el 1909. No van ser estades gaire llargues però sí profitoses per a la creació pictòrica. De fet, va ser en aquesta població de la Terra Alta on Picasso va iniciar el corrent artístic del cubisme, inspirat per la forma quadriculada de les imponents Roques de Benet. Per preservar i promoure el llegat que el pintor malagueny va deixar en aquest municipi, el Centre Picasso exposa reproduccions facsímil de gairebé 200 obres realitzades en les dos estades que l'artista va fer a la vila i també d'altres quadres pintats a Barcelona o a París, però inspirats en el paisatge d'Horta.

El Centre Picasso està situat a l'antic hospital, un edifici d'estil renaixentista que va ser construït per acollir malalts i transeünts. Durant les guerres carlines va ser incendiat i més tard va funcionar com a caserna de la guàrdia civil. Després d'una total restauració, es va obrir al public l'any 1992 com a seu del Centre Picasso.

A la planta baixa hi ha l'exposició permanent Els meus amics d'Horta. Aquí s'explica a través de textos, imatges, objectes i paraules del mateix Picasso, els profunds lligams que s'establiren entre el genial pintor i aquest petit poble. L'espai està dividit en quatre zones, presidides per una frase dels amics de Picasso o del pintor, extretes de la conversa que va mantindre amb una delegació de gent d'Horta que el visitaren l'any 1969 a la seua residència de Notre-Dame-de-Vie. També hi trobarem els capgrossos picassians d'Horta, que acompanyen els gegants Salvador i Bàrbara a les festes populars.
 

Primera planta
La primera estada: juny 1898 - febrer 1899. S'hi exposen les reproduccions facsímils; és a dir, el més pròximes a l'original, de gran qualitat, ja que s'obtenen directament dels quadres originals, de les obres realitzades durant els nou mesos de la primera estada. Unes taules vitrina mostren, agrupats per temes (retrats d'infants, gent treballant, cabres, arbres, etc.) els dibuixos i esbossos realitzats per Picasso durant aquest temps. A les parets s'hi exposen les reproduccions dels olis i dibuixos a color. Hi trobareu el Mas del Quiquet, diversos paisatges i carrers d'Horta, alguns retrats i un magnífic oli de la processó al convent.
 

Segona planta
Cubisme. Estiu 1909. S'hi exposen les reproduccions facsímil de les obres realitzades durant la segona estada a Horta i altres que, si bé estan realitzades a París o Barcelona, els anys 1902, 1903 i primavera de 1909, fan referència al poble, són les Evocacions d'Horta. En destaquen les dedicades a les Temptacions de Sant Antoni i al Carnaval a la taverna. Les obres realitzades el 1909 s'emmarquen en el cubisme geomètric i estan lligades a Horta. Les arestes dels paisatges d'Horta i les corbes dels retrats de Fernande van convergint i donant la sensació que el cap de Fernande i la muntanya de Santa Bàrbara se superposen. El procés culmina en els dos quadres titulats Dona nua sobre fons de muntanyes.

Tarifes

3 €

GPS: Latitud

40.952542

GPS: Longitud

0.317042

Localització

Javascript is required to view this map.