Coll del Moro

Jaciment ibèric a Gandesa

Coll del Moro

Carretera Córdova-Tarragona N-420, km 795,5
43780
Gandesa


El Coll del Moro de Gandesa és un dels pocs poblats ibèrics de Catalunya del qual es coneix la necròpoli i es pot visitar. Pertanyia a la tribu dels ilercavons. El jaciment està constituït per una necròpoli amb tres àrees d’enterrament, datada entre el 800 i el 500 aC, i un recinte fortificat del segle V aC al I dC.

El recinte fortificat està presidit per una gran torre situada al punt més alt de l’assentament. A l’interior del poblat s’ha descobert un taller destinat a la transformació del lli i a la manufactura de teixits.
 

Cal concertar les visites.
 

Contacte
Oficina de Turisme de Gandesa
Av. Catalunya, 3-5
43780 Gandesa
Tel. 977 420 910
a/e: turisme.gandesa@altanet.org
Pàgina web www.gandesa.altanet.org
 

L’emplaçament del Coll del Moro (situat la capdamunt d'un turó des d'on s'albira bona part de la comarca de la Terra Alta) s‘explica per la situació estratègica de domini del territori, en una zona on conflueixen les vies de comunicació naturals entre el Baix Aragó i la desembocadura de l’Ebre i des de la qual es controlaven es fluxos d’intercanvi comercials entre la costa i les terres de l’interior.
 

El jaciment ibèric ocupa una superfície de gairebé 3.300 metres quadrats. Hi destaca una torre de forma el·líptica que formava part de l'estructura defensiva del poblat. Les nombroses restes de ceràmica fenícia i grega trobades confirmen els vincles entre els ibers i les civilitzacions antigues de la Mediterrània. A prop del poblat es conserva un conjunt de necròpolis preibèriques, amb estructures funeràries circulars i fetes de pedra.
 

El Coll del Moro forma part de la Ruta dels Ibers.

Tarifes

GPS: Latitud

41.048337

GPS: Longitud

0.386437

Localització

Javascript is required to view this map.