Memorial de les Camposines

Espai de memòria històrica a la Fatarella

Memorial de les Camposines

Partida de les Camposines, antiga ermita de Sant Bartomeu
-
43781
La Fatarella

Dins del terme municipal de la Fatarella, a la partida de les Camposines, al turó on es troba l’antiga ermita templera de Sant Bartomeu, s’ha construït una ossera concebuda com un monument a tots aquells que van participar en la Batalla de l'Ebre.


Aquesta funció de monument es complementa amb la inclusió d’una exposició permanent que inclou les històries de vida de deu combatents de la Batalla que representen i serveixen d’homenatge a la gran varietat de persones, condicions i nacionalitats que hi van convergir.

En segon lloc, l’espai acull l’ossera, un espai restringit al públic, on es dipositaran les despulles dels combatents que, encara avui dia, resten enterrades en diferents punts del territori. El disseny d’aquest espai pretén traslladar al públic una atmosfera de recolliment i reflexió entorn a la mort i el sacrifici de tota una generació defugint la grandiloqüència d’altres espais plantejats per glorificar la guerra i els seus màrtirs, seguint així amb la línia plantejada pel COMEBE de cercar la pedagogia per la pau a través de l’explicació d’una guerra.

S'inscriu en el marc de la Ruta de la Pau.


Més informació
Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE)
c. Bassa d’en Gaire, 1
43780 Gandesa
Tel. 977 42 00 18 / 977 42 15 28
a/e: info@batallaebre.org
Pàgina web: www.batallaebre.org

 

Descripció
Des del període medieval les Camposines han constituït un punt estratègic de creuament dels camins que comuniquen el territori litoral i les terres de l’interior. En aquest indret s’hi va establir un primer poblament medieval, del qual l’ermita de Sant Bartomeu és l’únic vestigi visible. Durant la Batalla de l’Ebre, les Camposines no van perdre el seu valor estratègic com a nus central de comunicacions i van esdevindre l’objectiu de bona part de les ofensives franquistes per retornar a les forces republicanes a l’altra riba del riu. És per tot això que aquest memorial, dedicat a tots els combatents anònims morts a la Batalla de l’Ebre, es localitza en aquest simbòlic emplaçament.

Tarifes

-

GPS: Latitud

41.110412

GPS: Longitud

0.531592

Localització

Javascript is required to view this map.