Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de les Terres de l'Ebre

Conjunt museístic a Tortosa

Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de les Terres de l'Ebre

Av. de Felip Pedrell, 3
977 510 146
43500
Tortosa

El Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de les Terres de l'Ebre, ubicat dins el complex modernista de l’antic Escorxador, al barri de Remolins de Tortosa (vegeu notícia relacionada), té com a objectius donar a conèixer la col·lecció municipal, conservar i difondre el patrimoni cultural i fomentar la recerca.
 

Sales Orígens i Dertosa del Museu de Tortosa, Històric i Arqueòlogic de les Terres de l'Ebre


El Museu de Tortosa ofereix al visitant una retrospectiva de la història de la ciutat i del territori des dels seus orígens fins a l'actualitat. Està format per la sala d'exposicions permanent, a la qual s'accedeix per un espai recepció que també fa la funció de botiga i d'oficina d'informació turística. L'equipament es completa amb la sala de reserva –amb un catàleg que supera les 5.000 referències–, la sala d'exposicions temporal Antoni Garcia, una aula didàctica i una sala polivalent.

El conjunt museístic ocupa una superfície que supera els 1.000 m2, i la sala d'exposicions permanent és l'espai més gran, amb 600 m2 distribuïts en dos nivells. Els visitants recorreran sis àmbits on s'explica la història de Tortosa i la del seu territori d'influència, des de la prehistòria fins a l'actualitat (I Els orígens, II Els ibers, III La Dertosa romana, IV Turtuxa, V Al centre de la Corona d'Aragó i VI La modernitat). S'hi exposen les peces més representatives de cada període històric procedents de la col·lecció del mateix museu i d'altres museus que les han cedit en dipòsit, com és el cas del Museu del Prado, el MNAC o el Museu Arqueològic de Tarragona.

 

Sales del Museu de Tortosa, Històric i Arqueològic de TortosaEls sis àmbits

Orígens
De l’estri al símbol
La prehistòria al curs inferior de l’Ebre és una època de grans canvis mediambientals i culturals, en què trobem els primers instruments de pedra i d’os, ceràmiques, objectes d’ornament corporal i les primeres manifestacions artístiques.

Ibers
Una primera identitat
Les Terres de l’Ebre van ser habitades pels ilercavons. Els seus vestigis en aquestes terres –poblats, objectes de metall, ceràmiques o la mateixa escriptura– parlen d’una societat desenvolupada, amb estrets lligams amb d’altres pobles mediterranis.

Dertosa
Municipi romà
La ciutat de Dertosa, citada a les fonts clàssiques i cap d’un extens municipium, s’amaga sota l’actual Tortosa, on s’han trobat restes que posen de manifest la importància adquirida per la seua situació estratègica en el punt de connexió entre la Mediterrània i l’Ebre.

Turtuxa
A l’extrem d’al-Àndalus
Turtuxa va esdevindre una de les ciutats andalusines més importants del llevant peninsular enriquida per l’activitat comercial. N'han perdurat excel·lents mostres materials. La toponímia de bona part de poblacions ebrenques d’avui evidencia el seu origen andalusí.

Tortosa
Al centre de la Corona d’Aragó
Amb la conquesta cristiana del segle XII, la Turtuxa islàmica esdevé Tortosa. Durant els segles següents la ciutat va adquirir un destacat paper polític, econòmic i religiós com a capital de vegueria i diòcesi.

Modernitat
Dinamisme i conflicte
Del segle XVIII al XX, s’obre un període de revolucions i conflictes bèl·lics que donaran pas a grans transformacions. La modernització i la desvertebració del territori conviuran amb la vitalitat ciutadana. Després de la Guerra Civil, Tortosa revalidarà el seu llegat com a capital històrica.
 

 

Patrimoni exposat a les sales del Museu de Tortosa


 

El recorregut
El recorregut per l'exposició inclou dos audiovisuals, un sobre el Renaixement –un dels períodes de major esplendor a la ciutat–, i un altre dedicat al segle XX, amb imatges inèdites de la ciutat. També hi ha una instal·lació artística del tortosí Leonardo Escoda anomenada L'os del vent, una obra contemporània que interactua amb l'espai i els continguts del museu.

 

 

Els antecedents
La transformació urbana de Tortosa a les darreries del segle XIX amb l’enderrocament de les muralles, la urbanització dels eixamples i la descoberta d’abundants elements arqueològics afavorí l’any 1900 la creació d’un museu municipal.

Joan Abril, arquitecte municipal, en va ser l’impulsor en recopilar les troballes arqueològiques i formar una col·lecció de peces que conservava a títol particular. Conjuntament amb Teodoro González, diputat a Corts, van propiciar la creació del Museu Arqueològic de la Ilercavònia a Tortosa, inaugurat a les antigues escoles de la Mercè. L’any 1910 es va traslladar a l’església de Sant Domènec com a Museu i Arxiu Històric fins a l’any 1997. El nou Museu de Tortosa s’obre al públic l’any 2012 a l’antic Escorxador de la ciutat.

 Horaris de visita
De l’1 d’octubre al 30 d’abril
De dimarts a dissabte de 10.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.00 h
Diumenges i festius, d’11.00 h a 13.30 h

De l’1 de maig al 30 de setembre
De dimarts a dissabte, de 10.00 h a 13.30 h i de 17.00 h a 20.30 h
Diumenges i festius, d’11.00 h a 13.30 h

Tancament anual: 1 i 6 de gener, el primer diumenge de setembre, 25 i 26 de desembre

 


Tarifes
General: entrada 3 €; servei d'audioguia, 2 €
Titulars targeta Tortosa Card: entrada gratuïta; servei d'audioguia, 1 €
Últim diumenge de mes, entrada gratuïta

Menors de 10 anys: entrada gratuïta, servei d'audioguia gratuïta
Grups de 50 persones o més: entrada 1 €, servei d'audioguia 1 €
Reduïda (majors de 65 anys, famílies nombroses, discapacitats, estudiants amb carnet): entrada 2 €; servei d'audioguia 1,50 €

Tarifes

3 €

GPS: Latitud

40.815961

GPS: Longitud

0.522153

Localització

Javascript is required to view this map.