Pas de barca de Miravet

Transbordador fluvial a Miravet

Pas de barca a Miravet

C-12 (eix de l'Ebre) a l'alçada de Miravet
977 40 71 34
43747
Miravet

El pas de barca de Miravet és un transbordador que permet travessar el riu Ebre entre Miravet i la C-12 (Eix de l'Ebre). Funciona sense motor com des de fa segles, aprofita la força de l'aigua per creuar d'un costat a l'altre del riu. Està format per dos llaüts units per una plataforma on caben fins a tres cotxes. És l'última barcassa d'aquestes característiques (sense motor) que queda al llarg de tot el riu Ebre.


Per inclemències del temps (vent, pluja, calamarsa) o bé si el cabal del riu augmenta considerablement, el pas de barca estarà tancat. Trobareu una banderola de color roig al pal de la barca indicant-ho.


Horari
De setembre a juny, de 9.00 h a 13.00 h i de 15.00 h fins a la posta de sol.
Juliol: de 9.00 h a 13.00 h i de 15.00 h a 19.00 h.
Agost: de 8.00 h a 20.00 h.

Tarifes
En cotxe, 3 €
A peu, 1 €

 

Pas de barca de Miravet

 

Si voleu arribar al poble de Miravet d'una manera divertida i original, tal com es feia antigament (en una barcassa subjecta a uns cables que creuen el riu de banda a banda, amb la força de l’aigua i els coneixements del barquer com a únics motors), o admirar el paisatge al mateix temps que creueu el riu, sols o amb el vehicle, gaudireu d’un viatge diferent i relaxant i d’una magnífica vista panoràmica del poble, el castell i les muntanyes que l’envolten.

A més, l’àrea del pas de la barca és molt adient per a la pesca esportiva i la contemplació de l’entorn fluvial i el bosc de ribera, i l’embarcador s’ofereix com un lloc ideal per practicar diferents activitats aquàtiques.


Antecedents històrics
El riu Ebre ha sigut el nexe d'unió d'un territori però a la vegada un accident geogràfic que separava poblacions i comarques. Ja des d'antic, per salvar les aigües en trams on no hi havia pont, es va instaurar una xarxa d'embarcacions que tenien per objectiu transportar persones, animals –i més tard vehicles– d'un costat a l'altre de la riba.

Aquestes embarcacions s'anomenaven barcasses, estaven formades per dos o més llaüts (embarcacions tradicionals estretes i molt poc profundes) sobre les quals descansa una plataforma de fusta. Per facilitar l'estabilitat i combatre el corrent del riu, l'estructura estava subjecta a un cable metàl·lic lligat a cada una de les ribes. Una passarel·la mòbil –que s'adapta al nivell del les aigües del riu– permetia l'accés dels viatgers.

Si bé fins als anys 60 gairebé tots els pobles riberencs disposaven d'una barca de pas, la consolidació de les infraestructures viàries, el transport per carretera i la progressiva construcció de ponts en alguns dels nuclis més importants n'han comportat la desaparició.

Travessar el riu amb els transbordadors o les barcasses és una experiència única que permet reviure una activitat que la modernitat ha convertit en un testimoni viu de l'antiga navegació fluvial per l'Ebre.

Tarifes

En cotxe, 3 €; a peu, 1 €

GPS: Latitud

41.032338

GPS: Longitud

0.608808

Localització

Javascript is required to view this map.