Poblat ibèric de Sant Miquel

Jaciment ibèric tardà a Vinebre

Poblat ibèric de Sant Miquel

977 405 781
43792
Vinebre

El poblat de Sant Miquel de Vinebre conserva restes d'un establiment d'època ibèrica tardana (segle I aC). S'alça a la riba esquerra de l'Ebre, molt a prop del congost del pas de l'Ase. El jaciment dibuixa l'estructura d'un fortí, les funcions del qual serien de control d'aquest sector del riu. Entre les peces trobades durant els treballs arqueològics hi ha ceràmiques fetes a mà i de vernís negre amb grafits ibèrics, pesos de teler i terracotes d'un cap femení, entre d'altres.

Aquest indret, al sector nord del pas de l'Ase, és un paratge especialment important des del punt de vista històric i paisatgístic, ja que, aquest congost podria haver determinat un dels límits de la Ilercavònia, tret que posteriorment es mantindrà en definir l'àrea d'influència de la ciutat romana de Dertosa.

Sant Miquel és un assentament construït a finals de l'època ibèrica sobre un turó amb un bon control de la boca nord d'aquest congost i un ampli domini sobre el riu Ebre, sobre la plana situada a ponent on confluïen diferents vies naturals de comunicació i també sobre un preexistent port fluvial.

L'accés a l'assentament es fa a través d'una estreta franja de terreny. Aquesta està limitada, a la dreta, per una depressió topogràfica que constitueix una mena de fossat natural, i a l'esquerra, més enllà del canal de reg construït als anys 50, per uns forts pendents que antigament eren inaccessibles.

Molt adaptat a la topografia del terreny el recinte està protegit per dos sistemes defensius ben diferenciats. El primer hauria estat format per una murada amb una sèrie d'àmbits annexos, una torre en l'extrem oest i possiblement una altra al cantó est. El segon, al qual es pot atribuir una mètrica i una tècnica constructiva romanes, hauria constat d'una muralla amb contraforts, i un pas de ronda desmuntable.

La disposició de l'accés al recinte, situat darrere de la torre de ponent, facilitava una bona defensa d'aquest punt feble. A l'interior un seguit d'àmbits s'ordenen formant una trama d'illes i carrers ben definits.

Les nombroses restes, sobretot de ceràmica, que s'han recuperat ens permeten afirmar que va ser ocupat en un període comprès entre finals del segle II i mitjan segle I aC. També s'hi han localitzat terracotes, petits vasos, així com alguns objectes de caràcter cerimonial que indiquen l'existència d'una àrea sacra, just als voltants d'aquell accés.

A banda de la funció militar i comercial que desenvolupava l'assentament, la localització d'una premsa, d'un contrapès reaprofitat en una de les construccions i d'altres elements, documenten l'elaboració del vi dins del recinte.

Durant la Guerra Civil, aquesta petita elevació va ser una posició operativa dominant, de la qual queden diversos vestigis visibles: trinxeres i un niu de metralladores.


 

Més informació
Ajuntament de Vinebre
Tel. 977 405 781
Pàgina web: www.vinebre.altanet.org

Tarifes

GPS: Latitud

41.175262

GPS: Longitud

0.606490

Localització

Javascript is required to view this map.