Massís del Port

El Port, un parc natural per a amants de relleus enigmàtics

Massís del Port

Un massís imponent que palpita entre tres territoris
De formació calcària i de relleu abrupte, accidentat i escarpat, s’eleva imponent el massís del Port, del riu Ebre a Morella i de Vall-de-roures a la Sénia. Un massís a cavall de Catalunya, l’Aragó i el País Valencià que sobrepassa els límits de les Terres de l’Ebre.

L’erosió hi ha construït barrancs i valls fluvials que hi enllacen. Aquesta capritxosa i singular orografia ha engendrat un relleu laberíntic i enigmàtic, on l’esvelta silueta de la cabra salvatge, l’ésser vivent més emblemàtic d’aquest parc natural, sobresurt pel capdamunt de les arestes dels penyals més enlairats.

Com a part d’una reserva de la biosfera, és un destí ideal per als amants de la natura (fotògrafs i micòlegs inclosos) i per als aficionats a l’escalada, l’espeleologia, el descens de barrancs o el senderisme.

Us podeu endinsar pel Port a peu, en bicicleta de muntanya, a cavall d’alguna bèstia o en tot terreny, especialment si voleu creuar el massís per l’única pista principal que comunica Catalunya, València i l’Aragó. Això sí, aquestes activitats estan regulades pel Parc Natural dels Ports (creat l’any 2001, forma part de la xarxa europea Natura 2000, està declarat zona d’especial protecció per a les aus i zona d’especial conservació de la Unió Europea), per la qual cosa caldrà que us n’informeu als diversos punts d’informació o a les empreses acreditades per oferir-hi serveis.

Els pobles
El massís del Port comprèn els municipis catalans d’Alfara de Carles, Arnes, Horta de Sant Joan, Mas de Barberans, Paüls, Prat de Comte, Roquetes, la Sénia i Tortosa; els aragonesos de Beseit, Fontdespatla, Pena-roja i Vall-de-roures i els valencians de la Tinença de Benifassà.

Tot i que tractarem específicament tots els pobles de la part catalana del massís del Port, al final també hi hem inclòs un apartat dedicat a la zona valenciana, la Tinença de Benifassà, i un a la zona aragonesa, amb dos dels pobles més destacats, Beseit i Vall-de-roures, per la seua proximitat i rellevància.

Àrees de lleure i itineraris
Per dins al Port hi ha nombroses rutes senyalitzades que permeten descobrir llocs recòndits, paisatges amagats, barrancs escarpats, gúbies, fonts cristal·lines, cingles i boscos protegits. Un lloc on els voltors sobrevolen les penyes altives, on el silenci us corprendrà, on l’aigua dels rius reflecteix colors increïbles, des del verd maragda fins al blau aiguamarina, on abraçareu arbres imponents, on la fauna salvatge us observa des de lluny, on agafareu camins i senders sense límits...

El massís del Port disposa d’àrees de lleure que són, a més de lloc de descans i esbarjo, punt de partida d’itineraris familiars i excursionistes.
 

Àrees de lleure del Parc Natural dels Ports


Comencem per l’àrea recreativa de la Franqueta, a Horta de Sant Joan, des d’on podrem emprendre itineraris com el de la cova d’en Picasso, el de Mas de Corretja o el dels Estrets d’Arnes. Des de la Terra Alta podeu arribar-vos a la zona aragonesa per fer una ruta pel riu Matarranya fins al Parrissal de Beseit, un dels llocs més espectaculars i concorreguts del Port, amb passarel·les pel riu i trams entre roques.

Altres àrees de lleure situades a la part més meridional del Port són les de la Fou, a la Sénia, i la Vall, entre Mas de Barberans i Roquetes, que ofereixen possibilitats com l’itinerari del racó de la cova d’en Marc, a la Vall, de gran atractiu per les formacions geològiques que hi trobem i les vistes sobre el barranc, o el camí dels Hortets i de cova Roja, a la Fou. A més, per aquesta àrea del riu Sénia podeu accedir a l’embassament d’Ulldecona i a la Ruta Blava de la Tinença de Benifassà, un itinerari fàcil i molt recomanable. I per als cicloturistes atrevits, la Ruta dels 7 pobles i dels 3 Regnes en BTT, que us podeu programar en diverses etapes.

La zona de la Font Nova, al terme d’Alfara de Carles, és una altra alternativa, en aquest cas per descobrir el vessant litoral del massís, les vistes de la desembocadura de l’Ebre i pujar a la Moleta. EI barranc de la vall de l’Infern i el de la Coscollosa són encara llocs feréstecs i les cabres salvatges s’hi passegen sovint.

Des de Paüls podem endinsar-nos al Port a través de l’àrea recreativa de Sant Roc, i al cor del parc, pel camí que va del Mascar a Fredes, tenim l’àrea de Cova Avellanes. S’hi accedeix des de Roquetes, per la carretera del Caragol fins al Portell, on trobem un mirador sobre l’últim tram de la vall de l’Ebre.

A més a més, dos senders de gran recorregut (GR) travessen el massís del Port. El GR-7 el travessa longitudinalment entre Fredes i Paüls, i la variant GR-171 va entre el Mascar, Alfara de Carles, Paüls i Prat de Comte. El GR-8 uneix Beseit i la font Ferrera.

Una altra proposta interessant per als més atrevits és l’itinerari Estels del Sud, un recorregut de gairebé 100 km per tot el parc dividit en cinc etapes, amb allotjament previst en refugis guardats i cases rurals per pernoctar o buscar aixopluc en cas de mal temps.

I si voleu gaudir d’una magnífica panoràmica dels tres territoris, us recomanem una excursió al Tossal del Rei (o dels Tres Reis), a 1.350 metres d’altura, que simbolitza el tradicional punt de trobada dels tres antics regnes de la Corona d’Aragó.

Conèixer les diverses cares d’aquest territori tan feréstec, allotjats al caliu de la seua gent, és una molt bona opció per als visitants.