Camí de Sirga

Ruta en cotxe per la Ribera d'Ebre

Camí de Sirga a la Ribera d'Ebre

Ascó
Benissanet
Flix
Garcia
Ginestar
La Palma d'Ebre
La Torre de l'Espanyol
Miravet
Móra d'Ebre
Móra la Nova
Rasquera
Riba-roja
Tivissa
Vinebre

Fitxa tècnica
Durada: 48 h
Distància: 97 km
Època recomanada: tot l'any 

 

Descripció
Des dels temps més remots les aigües de l'Ebre van ser solcades pels diversos pobles que hi han fet estada: ibers, fenicis, cartaginesos, romans... Les naus eren empeses per la força favorable del corrent de l'aigua i dels vents o ajudades pels sirgadors, hòmens de força i empenta que, amb el daliner al capdavant, empenyien els llaüts, establint un camí secular.
 

Els camins de sirga se solien trobar a uns deu pams de la vora de l'Ebre i arribaven a tindre uns tres metres d'amplada. Els sirgadors estiraven el llaüt lligats a una corda dobla (sègola) per uns petits ramals de corda (gassa) que anaven lligats a unes espatleres de fusta amb coixins, que els protegien.


A la comarca de la Ribera d'Ebre, encara es conserven trams importants d'aquest camí de sirga, però l'oferta que us oferim és poder desplaçar-se igual que feien els llaüters per la vora del riu però, en aquest cas, per una xarxa de camins i carreteres que voregen tot l'Ebre, i que permeten poder gaudir dels més de 40 km de riu de la Ribera d'Ebre.


Mitjançant aquest itinerari es pot conèixer la comarca de la Ribera d'Ebre, una comarca que ha recuperat el protagonisme del riu com a nucli de desenvolupament turístic de la zona amb el projecte de navegabilitat.Recorregut
Magnífiques vistes panoràmiques, de les quals destaquen, a més de la de Berrús, el mirador de Flix, les voltes de la carretera d'Ascó a la Fatarella, el Mal Pas d'Ascó, Sant Miquel de Vinebre, la Roca de l'Ortiga del pas de l'Ase, el Tormo de la Torre de l'Espanyol, el castell de Garcia, el castell de Móra d'Ebre, Sant Jeroni des de la punta de Picossa, el Castellet de Banyoles, la Baranova de Tivissa, el castell de Miravet, Sant Domènec de Rasquera, etc.


Rasquera: Iniciem el nostre itinerari al municipi de Rasquera, on es pot arribar per l'Eix de l'Ebre (carretera C-12) des de Móra d'Ebre, que compta amb carrers típics. Hi trobarem artesania del margalló, amb la qual es fan senalles, cabassos i graneres; el treball amb la fusta de boix també havia estat habitual entre els pastors rasquerans. La pastisseria tradicional també és present a Rasquera; cal esmentar els pastissets i les capsetes, magdalenes fetes amb ametla i clara d'ou. Al terme municipal d'aquesta població es pot visitar la Creu de Santos (941 m), cim culminant de la serra de Cardó, i es pot accedir a l'antic balneari de Cardó.


Continuant per la riba esquerra de l'Ebre tenim dos opcions: seguir el camí fins a Ginestar o creuar el riu Ebre mitjançant el pas de barca de Miravet, que manté la tradició de passar d'una vora del riu a l'altra. Dos embarcacions (llaüts en aquest cas), damunt de les quals s'ha posat una plataforma de fusta, recorden la història de l'Ebre.


Ginestar: Si ens arribem a Ginestar, actualment encara hi trobarem artesania de la canya i podrem veure-hi l'església parroquial de Sant Martí, de la primera meitat del s. XVIII.


Miravet: Tornant al pas de barca de Miravet, arribem fins al poble situat a la riba dreta del riu i del qual cal destacar la visita al castell, darrer bastió de l'orde del Temple a Catalunya, i que compta amb un temple romànic. És agradable passejar pel nucli antic, amb carrers típics i que inclou l'església vella. Miravet té una important tradició artesanal: els terrissaires o canterers continuen fent la seua tasca al barri anomenat dels terrissers, situat a l'entrada de la vila. També hi ha la possibilitat de fer excursions en barca pel riu Ebre fins a Xerta i gaudir de la bellesa d'aquest recorregut aigües avall.


Benissanet: De Miravet ens podem traslladar fins a Benissanet per la carretera T-324, on es pot veure un dels museus d'instruments musicals més important de Catalunya, propietat d'en Josep Serra i Castellví, que acull més de 150 instruments de vent i corda.


Móra d'Ebre: Seguint la mateixa carretera arribarem a Móra d'Ebre, capital de la comarca de la Ribera d'Ebre. Hi podem trobar les ruïnes del castell; l'ermita de Sant Jeroni, lloc ideal per fer acampada; carrers típics al voltant del castell; el convent de les Mínimes; el conegut pont d'arcades sobre el riu Ebre, i el club nàutic, on es desenvolupen activitats típiques del riu com ho és la regata de muletes el mes d'agost amb motiu de la festa major de la vila.


Móra la Nova: Travessant el pont ens trobem a Móra la Nova, vila on destaca l'ermita de Sant Pau i els establiments de restauració on es pot trobar la cuina popular, amb la tradicional clotxa (un bon crostó de pa buidat de molla i farcit amb tomata i pimentó escalivat, arengada i oli d'oliva).


Tivissa: De Móra la Nova ens podem desplaçar fins a Tivissa per la C-44. Abans d'arribar al nucli urbà, trobarem el Castellet de Banyoles, antic poblat ibèric on s'han trobat importants peces d'orfebreria anomenades el Tresor de Tivissa. Entrant al municipi podrem veure una església gòtica dins de la renaixentista; podem passejar pels carrers típics, i visitar les pintures rupestres (coves del barranc de la font de la Vilella). Una altra possibilitat és desplaçar-se fins a Llaberia i poder gaudir de l'església romànica. També podem visitar els pobles de Darmós i la Serra d'Almos.


Garcia: Tornant per la mateixa carretera i passat Móra la Nova, seguint l'Eix de l'Ebre (carretera C-12) arribarem a Garcia, població en la qual es troben les ruïnes del temple vell. També cal visitar l'ermita de Santa Magdalena, situada sota una immensa roca que la protegeix. Ofereix una vista incomparable.


Vinebre: De Garcia anem fins a Vinebre, on es troba un mirador privilegiat: és el poblat ibèric de Sant Miquel, en el qual es va localitzar una important peça arqueològica (l'Estela Funerària de Vinebre). A l'interior del municipi es pot visitar la Casa Museu de Sant Enric d'Ossó, fundador de les Teresianes.


La Torre de l'Espanyol: De Vinebre podem seguir fins a la Torre de l'Espanyol per la carretera T-714, que compta amb una col·lecció de monedes romanes a l'Ajuntament, trobades a la Font de n'Horta (font romana). Cal conèixer l'església d'estil neoclàssic i amb detalls d'estil barroc.


Ascó: Tornant a passar per Vinebre, arribem a la vila d'Ascó pel desviament C-12 B, on hi ha un important nucli antic, exponent d'un poble de moriscos a la comarca; ruïnes del castell templer, campanar romànic i temple amb l'absis gòtic.


Flix: Sense deixar l'Eix de l'Ebre (carretera C-12) arribem a la vila de Flix. Cal visitar les ruïnes del castell; el temple gòtic de Santa Maria; l'ermita del Remei restaurada i d'estil barroc parcialment excavada a la roca; el pi de Montbrió, que és un dels arbres monumentals del país; la presa i central hidroelèctrica; la barca i, a l'Ebre, el paratge natural de Sebes, important nucli de bosc de ribera.


Riba-roja d'Ebre: De Flix anirem a Riba-roja d'Ebre per la carretera T-741, on trobarem un pas de barca, un club nàutic on es desenvolupen esports de riu; pràctica de pesca del silur, que constitueix una atracció per a molts pescadors, i el mirador de la Pena. Destaca per la seua monumentalitat l'església de Sant Bartomeu. També podem visitar les ermites de Santa Madrona i Berrús, aquesta darrera desplaçada del seu emplaçament anterior i aixecada de nou, pedra a pedra, sobre un turó que domina el pantà i una panoràmica amplíssima. És també recomanable fer una visita al Museu Etnològic.


La Palma d'Ebre: Es torna a Flix, des d'on també podem anar a la Palma d'Ebre (per la carretera C-233 primer i la T-703 després) i gaudir de l'església romànica del segle XII, la presó medieval i el pi gegantí.
 

 

Font: ACNA, SL - Generalitat de Catalunya

Més informació a la web del Palau Robert