El puig de la Gessera i el riu Algars

Ruta en cotxe des de Caseres

El puig de la Gessera i el riu Algars

Caseres

Fitxa tècnica
Durada: 2 h
Distància: 8 km
 
 

 

Descripció
Caseres està situat a ponent de Gandesa, just en el límit administratiu que separa Catalunya d'Aragó. S'hi arriba des de Gandesa per l'N-420 en 19 km.


Recorregut
Al nord-est de Caseres trobem la serra de Botja (tossal de Mudèfer, 526 m). 
A llevant, la serra dels Pesells fa de divisòria de les aigües que vessen al riu d'Algars i al riu de les Caneletes.

Caseres pertanyia al terme d'Horta de Sant Joan quan, l'any 1153, el castell de Miravet, amb tot el seu terme, fou donat per Ramon Berenguer IV als templers en agraïment a la seua lluita contra els sarraïns. Posteriorment formà part de la comanda d'Horta, que més tard passà als hospitalers.

Del poble destaca l'església parroquial de Santa Magdalena. Construïda al s. XIII, amb nau rectangular de tradició romànica, absis gòtic i portalada d'arc de mig punt.

Dins del terme de Caseres, no massa lluny del poble, trobem el nucli d'Almudèfer, on encara podem veure les restes del castell i l'església de Santa Anna. Al segle passat, el nucli d'Almudèfer s'incorporà definitivament al municipi de Caseres.
 El castell d'Almudèfer, situat dalt d'un turonet al costat del riu d'Algars, està actualment en ruïnes. Al costat trobem una curiosa cisterna excavada a la roca viva.

L'església de Santa Anna és al peu del castell; la seua estructura original era romànica amb transició al gòtic.

Per anar al poblat ibèric del puig de la Gessera, sortim del poble de Caseres pel carrer Major fins a l'encreuament de l'N-420. A l'altre costat, el camí que passa entre les cases de l'antiga posada ens du al poblat, situat dalt d'un turó (2 km des de la sortida). 
És un poblat ibèric de dimensions reduïdes que fou excavat a principis del s. XX. Es creu que va ser ocupat fins a l'època romana. Des d'aquí podem contemplar una magnífica vista panoràmica del riu d'Algars i de Calaceit.

Després podem anar a l'àrea de lleure del riu d'Algars, en els tolls del qual, si baixa prou aigua, ens podrem banyar. Baixem pel carrer de la Font i prenem una pista cap a l'esquerra, en direcció al sud, que discorre pel costat del riu; a 2 km aproximadament, arribem a l'àrea de lleure de la vora del riu d'Algars, condicionada amb fogons, taules i bancs.


Informació pràctica

Us recomanem dur un mapa actualitzat de carreteres.
 


Font: Consell Comarcal de la Terra Alta i ACNA, SL.
Més informació a la web del Palau Robert

 

Comentaris

Espectacular!!!

Espectacular!!!