En cadira de rodes pel parc natural del delta de l'Ebre

Ruta adaptada pel Delta

En cadira de rodes pel delta de l'Ebre

Deltebre

Fitxa tècnica
Durada: 2 h
Distància: 2, 24 km
Dificultad: fàcil
Època recomanada: tot l'any

 

 

 

 

Descripció
El paisatge del delta de l'Ebre és únic a Catalunya: les extenses terres planes i els aiguamolls li donen un aspecte singular. En el seu interior es troben zones de cultiu on predominen els arrossars d'aspecte canviant segons les estacions. Al litoral hi ha llargues i desertes platges sorrenques amb dunes coronades per borró i d'altra vegetació ben adaptada al medi, canyissars i una esplèndida vegetació de ribera. Per les seues qualitats i situació geogràfica, és un lloc ideal per a les aus migratòries i autòctones. A més, hi desemboca l'Ebre, un dels rius més importants de Catalunya.

Aquest itinerari té tres parts ben diferenciades: una visita a l'Ecomuseu situat a la població de Deltebre (0,37 km), amb un recorregut pel jardí botànic, un passeig per un carril bici que discorre un tram vora la bassa de l'Encanyissada (1,68 km, anada i tornada), situada a prop de la població del Poblenou del Delta, i una visita a l'observatori del Garxal (0,19 km, anada i tornada), pròxim a la població de Riumar.
 

Mirador del Delta

 

Recorregut
El punt de partida de l'itinerari és l'Ecomuseu de Deltebre. Per arribar-hi cal situar-se a la carretera N-340 entre Amposta i l'Ampolla i prendre una de les carreteres que duen a Deltebre, que són, de nord a sud, la TV-3401 per Ampolla Mar, la TV-3409 per Camarles, la T-340 pel Lligallo del Roig i la TV-3454 des del nord d'Amposta. Totes aquestes carreteres conflueixen en una rotonda a la riba sud del canal de l'Esquerra de l'Ebre (a l'altra riba hi ha l'alberg Mossèn Antoni Batlle). Se surt per la sortida sud de la rotonda, l'oposada al canal i que mena a Deltebre. De seguida cal agafar el primer carrer a la dreta, el del Doctor Martí Buera, tot passant per l'esquerra d'un hipermercat. Després de la superfície comercial, en el número 22, a mà dreta, hi ha l'Ecomuseu de Deltebre.

 

L'Ecomuseu permet conèixer el tipus de flora i fauna característics d'aquesta zona així com la forma de vida dels seus habitants. Hi ha lloc per aparcar fàcilment, però cap plaça de pàrquing reservada a minusvàlids. L'Ecomuseu es troba totalment adaptat -ho estan la sala d'audiovisuals i els serveis- i disposa d'una plataforma elevadora per poder accedir a l'exposició permanent de la primera planta, que mostra àmpliament la realitat del Delta. Es pot visitar el jardí botànic, on es pot veure el sistema agrícola i les activitats tradicionals de la població del Delta tot fent un recorregut de 300 metres adaptat per a cadires de rodes i per a invidents. A més, compta amb un aquari amb diferents espècies de peixos i amfibis. Els plafons informatius també estan escrits per a invidents.

 

Un cop visitat l'Ecomuseu, cal agafar el cotxe i dirigir-se al Poblenou del Delta per veure la Casa de Fusta del Delta de l'Ebre i fer un recorregut lineal per un carril bici que ressegueix un tram la bassa de l'Encanyissada. Per arribar-hi, s'ha d'anar a buscar la TV-3404, agafar el transbordador per creuar el riu i continuar per l'esmentada carretera. En passar el poble de Sant Jaume d'Enveja, es troba l'encreuament amb la TV-3405: es gira a la dreta i se segueix durant 1,4 km. Se surt a la carretera del Poblenou, que es pren durant 2,8 km fins a l'encreuament amb la carretera de circumval·lació: cal seguir-la fins a la Casa de Fusta del Delta.

 

La Casa de Fusta acull una exposició permanent sobre la formació de les basses i la seua evolució abans de la colonització agrícola. Hi ha un pàrquing on es pot deixar el vehicle, però no hi ha cap plaça reservada per a minusvàlids. A la vora de la Casa de Fusta hi ha un mirador al qual no es pot accedir, ja que hi ha escales per pujar-hi. Des d'aquest punt comença un recorregut lineal de 1.676 m (anada i tornada pel mateix camí) per un carril bici que segueix la cara oest de la bassa de l'Encanyissada i arriba fins a un mirador, al qual tampoc no es pot accedir. Hi ha plafons informatius al llarg del recorregut.

 

Per acabar l'excursió, es pot anar a Riumar i contemplar, des del mirador del Garxal, on s'accedeix a través d'una passarel·la de fusta amb un suau pendent ben integrada al medi, bones vistes de la llacuna homònima. Per arribar-hi, s'ha de desfer el camí fins a Deltebre, creuar el riu amb el transbordador, seguir pel carrer de Jaume I el Conqueridor i pel de Girona després fins a prendre la carretera TV-3454 durant 3,4 km. Se surt a la TV-340, que se segueix fins a Riumar. A prop d'aquesta urbanització, es pot aparcar amb facilitat entre el final del passeig Marítim i el carrer del Flamenc: tot i que no existeix cap plaça de pàrquing reservada per a minusvàlids, es pot baixar fàcilment la cadira del cotxe.

 

 

Informació tècnica
Recorregut: El recorregut de 300 m del jardí botànic de l'Ecomuseu té un paviment d'arena compactada, les rampes que hi ha tenen un pendent que no supera el 2%, hi ha trams que es troben protegits per baranes i l'amplada mitjana del recorregut és de 2 m. Hi ha alguns bancs per asseure's amb espai al costat perquè hi càpiga una cadira de rodes. Els plafons informatius estan escrits en català, en castellà, en anglès i en Braille.

 

L'itinerari de 1.676 m, d'anada i tornada, que segueix prop de la bassa de l'Encanyissada, està tancat als vehicles motoritzats i és completament pla, sense cap pendent, asfaltat, sense cap rugositat i d'una amplada mitjana de 2 m. La Casa de Fusta del delta de l'Ebre està adaptada: s'hi pot accedir a través d'una rampa de suau pendent i a l'interior hi ha espai suficient per desplaçar-s'hi. Hi manca alguna plaça de pàrquing reservada per a minusvàlids i serveis adaptats.

 

El mirador del Garxal, situat a prop de la urbanització Riumar, té una passarel·la d'accés de fusta de 196 m, amb un pendent del 8%, proteccions als laterals i una amplada d'1,70 m. La separació entre fustes és l'adequada; el mirador està adaptat i disposa d'un espai destinat per a les persones amb cadires de rodes amb una finestra a l'altura idònia. El paviment que hi ha des del pàrquing fins a la passarel·la, d'uns 200 m de longitud, és d'arena compactada i força pedregós: segons l'època de l'any, el terreny pot estar moll i dificultar l'avenç, sobretot en cas d'usar una cadira manual. Per accedir a la passarel·la hi ha un graó bastant alt.

 

Senyalització: A l'Ecomuseu hi ha informació dels recorreguts, de la flora i de la fauna del delta. Al llarg dels itineraris es troben plafons informatius. A la Casa de Fusta del Delta de l'Ebre es pot veure una col·lecció ornitològica i l'evolució de les basses al llarg del temps.

 

Pendents i desnivells: Els pendents que hi ha són les rampes d'accés a l'Ecomuseu, a la Casa de Fusta del Delta i a l'observatori del Garxal. La resta de l'itinerari es manté pla, a nivell del mar.

 

 

Consells
- Aquest recorregut es pot realitzar tant en cadira de rodes manual com elèctrica. En les cadires elèctriques cal tindre les bateries ben carregades. En ambdós casos és interessant portar un joc d'eines per a punxades i reparacions.

- És important portar protecció solar i aigua.

- És convenient portar roba adequada per a cada època per no passar fred ni calor.

- Per a usuaris de cadires de propulsió manual es recomana dur guants.

- Segons l'època de l'any, és interessant portar repel·lent de mosquits.

- És important informar-se de l'estat del vent i dur la protecció adequada.

 

 

Locals adaptats a l'entorn de la ruta
-Hotel Mediterrani Blau. Platja Eucaliptus, s/n. Amposta (tel. 977 47 93 10).
-Hotel Rull. Av. esportiva, 155. Deltebre (tel. 977 487 728).
-Hotel Ecodunas. C/ Collvert, s/n (urb. Riumar). Deltebre (tel. 977 47 70 99).
-Hotel L'Ametlla de Mar. Urb. Roques Daurades. L'Ametlla de Mar (tel. 977 457 791).
WC públics adaptats: Ecomuseu de Deltebre

 

 

Informació pràctica
És recomanable anar acompanyats per persones expertes i/o guies de grups amb mobilitat reduïda. No s'ha d'oblidar la medicació, tant l'habitual com la d'emergència, en cas de prendre'n, i dur sempre la documentació i el telèfon mòbil a sobre. Cal proveir-se de roba adequada segons l'estació de l'any, de protecció solar i de material per reparar punxades, així com aigua i menjar suficient. A l'estiu és recomanable portar repel·lent de mosquits.

 

 

Font: ACNA SL - Generalitat de Catalunya
Més informació a la web del Palau Robert

 

 

Javascript is required to view this map.