Estels del Sud. 3 Refugi de Font Ferrera-Refugi de Caro

Ruta caminant des de la Sénia

Estels del Sud. 3 Refugi de Font Ferrera-Refugi de Caro

La Sénia

Fitxa tècnica
Durada: 7-9 h
Distància: 21,2 km
Desnivell positiu: 400 m
Desnivell negatiu: 1.300 m
Dificultad: difícil
Època recomanada: tot l'any
Senyalització:

 

 

Descripció
La travessa Estels del Sud és un itinerari pel Parc Natural dels Ports, situat a ponent del baix curs de l'Ebre, que enllaça de manera circular els pobles d'Arnes, Beseit i Paüls, i els refugis de Font Ferrera i de Caro. El recorregut discorre entre els 280 m i els 1.250 m d'altitud, suma 100,19 km de distància i un desnivell positiu acumulat de 4.230 metres. Transcorre pràcticament per camins i pistes de muntanya. És una ruta d'envergadura mitjana, indicada per a gent físicament ben entrenada i que surt sovint d'excursió.

El Parc Natural dels Ports és un gran massís de materials calcaris que en determinen un relleu abrupte, trencat per diverses falles amb importants encavalcaments, i que formen un espectacular sistema càrstic, amb abundants coves, gorges, avencs i forats. Entre d'altres espècies animals s'hi pot trobar pràcticament en exclusiva la cabra salvatge (Capra pyrenaica hispanica). La travessa està senyalitzada amb banderoles, pals de seguiment i estrelles blaves pintades al llarg del trajecte.

L'etapa del refugi de Font Ferrera al de Caro és la que es descriu com a tercera, encara que la travessa també es pot iniciar o continuar des d'altres punts com Arnes, Beseit, Paüls o el mateix refugi de Caro, però cal tindre en compte que Arnes, Beseit i Paüls són els únics accessos amb transport públic.

L'itinerari, que segueix tothora el GR-7, transcorre en bona part per la carena muntanyenca que, fins al Montcaro i la Barcina, defineix la façana sud-est del massís del Port. Abans del refugi lliure del Mas del Frare i de les Casetes Velles es pot visitar, desviant-se a llevant, la frondosa i ombrívola Reserva Natural Parcial de les Fagedes dels Ports, que té en el Retaule, el Pi Gros i el Faig Pare, al qual hom atribueix més de quatre segles d'edat, els punts més destacats. El tram de la cova del Vidre al coll dels Pallers per la cresta del Marturi, que discorre entre espessos boscos de pi roig, és molt aeri i espectacular.


Recorregut
Per arribar al refugi de Font Ferrera amb vehicle, cal prendre la carretera CV-105 des de la Sénia fins a Fredes. Després, cal seguir 13 km per la pista forestal que es dirigeix a Beseit fins al Pinar Pla, des d'on s'ha de continuar durant una mitja hora a peu fins al refugi.

0,00 km (1.158 m). Es parteix del refugi seguint el GR-7 pel camí que marxa en direcció E/NE i, al cap de pocs metres, se surt a una pista que es pren a la dreta (NE) planejant en direcció al barranc de la Fou i el Negrell.

1,18 km (1.189 m). Cruïlla: cal agafar un caminet de la dreta (E) que, entre dos pistes —la que se seguia (NE) i una altra que puja a migdia—, s'endinsa al bosc. Al km 1,96 (1.219 m) es passa pel costat de la font del Bassiol.

3,63 km (1.199 m). Després de vorejar el cim del Negrell pel vessant nord se surt a la pista de les Vallcaneres, que se segueix per la dreta en direcció nord-est.

5,20 km (1.193 m). Poc abans d'un revolt tancat a la dreta, es deixa la pista per prendre un senderó de l'esquerra tot seguint en direcció nord-est per la carena. Al fons de la vall que queda al sud-est hi ha la fageda del Retaule, de gran valor natural i ecològic. Al km 8,67 (1.164 m) es passa pel refugi lliure del Mas del Frare i, pocs metres més endavant, es continua per una pista forestal que desemboca en una altra: cal prendre-la a la dreta baixant cap al nord-est i passant per les Casetes Velles.

11,66 km (1.025 m). Després d'aproximadament un quilòmetre es troba la font de la Llagosta i, més enllà, en un revolt tancat a la dreta (km 12,39, 1004 m), s'abandona la pista i es trenca a l'esquerra per un camí, al principi ample, que en direcció nord-est duu a la propera cova del Vidre i remunta fins al coll dels Pallers.

15,81 km (1.205 m). Coll dels Pallers. Després d'un sinuós recorregut vora els cingles del Marturi s'arriba al coll dels Pallers. Es prossegueix davallant per l'altra banda fins al coll de la Carrasqueta (km 17,03, 1.085 m), on es troba una esplanada amb una pista forestal, que es pren a la dreta (NE). Se surt al revolt d'una pista asfaltada: cal seguir-la també a la dreta pujant en la mateixa direcció (NE).

18,79 km (1.094 m). Es passa per una urbanització i es comença a baixar. Més endavant s'agafa a mà esquerra (NO) l'accés indicat al refugi de Caro.

18,90 km (1.106 m). Refugi de Caro. Final de l'etapa.
 
 


Font: ACNA, SL - Generalitat de Catalunya i Estels del Sud
Més informació a la web del Palau Robert i a la web Estelsdelsud.com

Javascript is required to view this map.