Ruta de la Pau

Ruta en cotxe per la Terra Alta

Ruta de la Pau

Gandesa

Fitza tècnica
Durada: 5 hores
Distància: 42 km
Època recomanada: Tot l'any


 

 

Descripció
Quatre itineraris radials amb el centre a Gandesa, capital de la Terra Alta, permeten visitar indrets significatius de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). La Terra Alta va ser escenari, durant la Guerra Civil, dels tràgics esdeveniments de la Batalla de l'Ebre, juliol-novembre de 1938, que va durar 116 dies. Diversos testimonis en forma de monòlits a quasi tots els pobles de la comarca recorden aquells fets. El silenci i la pau que actualment s'hi respira conviden a visitar-los i a gaudir de l'espai i la natura que ens ofereixen.

 

Recorregut
A la punta Alta, 705 m d'alçada, de la serra de Pàndols, s'hi troba un monument a la pau, dedicat a tots els que van combatre a la Batalla de l'Ebre. Des d'aquesta cota es pot gaudir d'una esplèndida vista panoràmica. En dies clars podem veure gran part de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, els Ports de Tortosa-Beseit i, fins i tot, els Pirineus.

 

Per arribar-hi s'ha d'agafar la carretera C-43 en direcció al Pinell de Brai. A 2,6 km de Gandesa, a mà dreta, hi ha la pista que, passant pel costat de l'àrea de pícnic de la Fonteta, du al santuari de la Fontcalda. 1,9 km després s'és al coll de Torner, des d'on, a mà esquerra, una pista molt sinuosa puja fins a la punta Alta (2,8 km més).

 

Si s'hi vol anar a peu, cal seguir el sender senyalitzat GR-7-1-3 o el PR-C 98 que, des de la sortida de Gandesa en direcció al Pinell de Brai, pren un camí que enllaça amb la pista del santuari de la Fontcalda a la Fonteta (7,15 km de recorregut fins a la punta Alta i 330 m de desnivell).

 

Un altre indret singular, per la vista que ofereix i pel seu passat històric és el mirador del coll del Moro, situat al costat mateix de l'N-420, 5 km després del centre de Gandesa en direcció a Caseres, des d'on s'aprecia tota la depressió de Bot, amb una gran extensió de terreny que va des de Corbera d'Ebre a l'est, fins més enllà d'Horta de Sant Joan, a l'oest, i davant, les serres de Pàndols i Cavalls. Des d'aquí, el general Franco dirigí les operacions militars del bàndol feixista. El monument que s'aixecà després de la guerra en aquest lloc és justament al costat del sector de la necròpolis anomenat Calars, que, juntament amb Camp Teuler, Maries i el poblat del Coll del Moro, configuren un dels jaciments arqueològics més importants de la península.

 

Gandesa va ser el principal objectiu de l'ofensiva dels republicans, que no arribaren a prendre la població i es veieren obligats a defensar la seua posició des de les serres que l'envolten, la de Pàndols i la de Cavalls. Una visita al Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre complementa altres punts de la comarca vinculats a la història de la Guerra Civil espanyola a les Terres de l'Ebre. Entre altres atractius, la capital de la Terra Alta ens ofereix el Celler Cooperatiu, obra modernista de Cèsar Martinell. També mereix una visita l'església arxiprestal de l'Assumpció, on destaca la magnífica portalada romànica, feta segons els cànons de l'Escola de Lleida.
 

Poble Vell de Corbera d'Ebre


On de veritat es pot copsar la magnitud dels esdeveniments, és al poble vell de Corbera d'Ebre, situat a 4 km de Gandesa per l'N-420 en direcció a Móra d'Ebre, conegut com la Montera. Encara avui, es pot passejar pels seus carrers i veure les cases en runes. Aquí s'alça la majestuosa església de Sant Pere, construïda al s. XVIII, també molt malmesa i, actualment, fora de culte. Al peu de l'antic poble, la ferma voluntat dels vilatans de Corbera d'Ebre en va fer créixer un de nou.

 

Finalment, per la carretera TV-7231, cal dirigir-se a Vilalba dels Arcs, on seguint la TV-7333 cap a la Fatarella trobem Quatre Camins, lloc on es van produir forts enfrontaments durant el contraatac feixista.


 

Font: Consell Comarcal de la Terra Alta - Generalitat de Catalunya

Més informació a la web del Palau Robert