Tortosa, ciutat mediterrània de les tres cultures: Turtuxa

Ruta caminant per Tortosa

Tortosa, ciutat mediterrània de les tres cultures: Turtuxa

Tortosa

Fitxa tècnica
Durada: 1,30 h
Època recomanada: tot l'any 

 

Descripció
Des de principis del segle VIII, i fins a l'any 1148, Tortosa va estar sota domini andalusí. En aquesta època la ciutat va ser un enclavament estratègic des d'on es controlava les comunicacions cap als territoris del nord i es dominava la via fluvial que permetia l'accés a les terres de l'interior. Extrem més septentrional d'Al-Àndalus i centre d'un dels regnes de taifes més actius, l'urbs va ser força important des dels punts de vista econòmic i cultural dins l'entramat de regnes que sorgiren a partir de la crisi del Califat de Còrdova.

 

Recorregut
Iniciem el recorregut per la Tortosa andalusina al carrer Jaume Ferran i Clua, a la vora del riu Ebre, per arribar a la Catedral, indret on tradicionalment s'ha situat la Mesquita Major de la Medina. El desaparegut edifici, construït l'any 955, tenia cinc naus amb atri. Després de la reconquesta, l'espai va ser consagrat i utilitzat com a temple cristià. La desapareguda seu romànica es bastí anys més tard.De camí cap al castell, encastada en els murs catedralicis exteriors del carrer de la Suda, hi ha una còpia de la làpida fundacional de les drassanes del segle X, construïdes en època d'Abd al-Rahman III, gran impulsor de les obres públiques. La peça original, realitzada per l'escultor Abd allah b. Kulayd en escriptura cúfica florida pròpia del període califal, es conserva actualment a la Seu.

 

Làpida fundacional de les drassanes del s. X de TortosaLa passejada pel carrer de Sant Felip Neri i la costa de Capellans ens porta a l'alcassaba o recinte fortificat, després de deixar a la dreta l'edifici dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties, fundats al segle XVI per a l'adoctrinament dels moriscos o nous cristians.En salvar un fort desnivell, tot travessant els panys de muralla del pati d'armes, accedim a l'interior del castell de la Suda o de Sant Joan. La impressionant fortificació domina Tortosa i el riu Ebre, i és sentinella de la vall baixa de l'Ebre. Aquest sembla que va ser el nucli primitiu de Tortosa, a causa de la seua privilegiada situació estratègica. Els romans hi edificaren l'antiga acròpoli de l'anomenada aleshores Dertosa i aixecaren les primeres estructures emmurallades. La seua importància com a fortificació es remunta, però, al segle VIII, amb l'arribada dels musulmans. És llavors que, sota el comandament del califa Abd al Rahman III, es construeix el castell de la Suda, mirador privilegiat de la ciutat.
 

Castell de la Suda de TortosaTot just en arribar al cim, a l'esquerra, abans de penetrar a l'esplanada, hi ha una antiga necròpoli àrab (segles X-XII), l'única a cel obert que es conserva a Catalunya. Alguna de les tombes conserva l'estuc original. Al centre del recinte es construí l'enorme pou, de gran diàmetre i profunditat, que s'alimentava de les aigües de l'Ebre.

 


Font: Institut Municipal d'Activitats Culturals i Turístiques de Tortosa
Més informació a la web del Palau Robert